Een team van onderzoekers van het Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG) heeft een nieuwe methode ontwikkeld voor het opwaarderen van biogas. Het onderzoek is gericht op het verminderen van de antropogene uitstoot van broeikasgassen door de vervanging van aardgas door biogas, dat wordt verkregen door de anaerobe vergisting van organisch afval zoals mest en afval uit de voedingsindustrie.
Het opwaarderen van biogas is nodig om het geschikt te maken als directe vervanging voor aardgas. Biogas bevat ongeveer 60 vol% methaan en 40 vol% kooldioxide, terwijl aardgas meer dan 95% methaan bevat. De nieuwe methode voor opwaarderen is gebaseerd op (vacuüm) drukwissel adsorptie [Vacuum Pressure Swing Adsorption, (V)PSA] met zeolieten als adsorbenten.
Zeolieten zijn bijzonder geschikt voor deze toepassing vanwege hun adsorptiecapaciteit bij lage druk, uitstekende structurele stabiliteit en omdat ze gemakkelijk en goedkoop zijn te maken. Bovendien is het mogelijk om de fysisch-chemische eigenschappen van zeolieten te modificeren om de kooldioxide-adsorptie te verbeteren.
Het onderzoeksteam onder leiding van Dina Boer heeft verschillende macroscopische bindmiddel-vrije zeoliet beads gesynthetiseerd met behulp van een harde mal, wat resulteerde in beads met een open en toegankelijke hiërarchisch poreuze structuur die zijn onderzocht op hun toepasbaarheid bij het opwaarderen van biogas.
De nieuwe methode heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in de reductie van de antropogene uitstoot van broeikasgassen. Het onderzoek van Dina Boer werd gefinancierd door DMT Environmental Technology en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
Bron: Rijksuniversiteit Groningen