Vegaburger mag, kaasalternatief niet
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vegaburger mag, kaasalter­natief niet

  • 23 oktober 2020

Het Europees Parlement heeft op 23 oktober 2020 gestemd tegen een verbod op het gebruik van productnamen als ’veggieburger’ en 'veganistische worst', maar vóór een verbod op omschrijvingen als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’.

Termen als 'amandelmelk' en 'veganistische kaas' zijn al verboden op producten in de EU, maar het aangenomen amendement 171 gaat nog verder en verbiedt ook het gebruik van beschrijvende termen als 'yoghurtstijl' en 'kaasalternatief ' voor zuivelalternatieven.

Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, zei: “Hoewel we de stem van het Europees Parlement tegen het invoeren van een verbod op vleesnamen voor plantaardige producten verwelkomen, betreuren we het ten zeerste dat het heeft gestemd voor zulke vergaande en schadelijke beperkingen op plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Het is moeilijk voorstelbaar hoe het Europees Parlement zo'n positieve positie in één gebied kon innemen, en een dergelijke negatieve positie in het andere.”

Plantaardige zuivelnamen rebranden

“Dit is ook een grote klap voor de plantaardige voedingssector, een van de meest innovatieve en duurzame in de bredere Europese voedingsindustrie. Producenten van plantaardige zuivel kunnen nu worden opgezadeld met aanzienlijke financiële lasten en praktische uitdagingen rond het hernoemen, rebranding en remarketing van producten en het potentieel van hoge juridische kosten."

Stille hoop

Er is nog hoop dat het voorstel uiteindelijk geen wetgeving zal worden. De Europese Commissie en de Europese Raad moeten beiden ook nog over de kwestie beslissen. Er is ook een kleine kans dat de GLB-hervorming, waarvan dit voorstel slechts een klein onderdeel vormt, bij een stemming later vandaag in zijn geheel valt - in dat geval gaat alles, inclusief het verbod, terug naar de tekentafel.

Bron: www.proveg.nl


Bron: ©ProVeg