Misleidende Claims bij Eiwitrijke Producten: NVWA Onderzoek Resultaten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Veel misleidende claims bij eiwitrijke producten

  • 04 januari 2024

Eiwitrijke levensmiddelen winnen aan populariteit, maar volgens recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schort het vaak aan juiste informatie op de verpakkingen. Bijna de helft van de 54 onderzochte producten met labels als "bron van eiwitten", "eiwitrijk", "proteïne", of "eiwit" voldoet niet aan de regels voor voedings- en gezondheidsclaims.

Van deze levensmiddelen, geanalyseerd in samenhang met hun bijbehorende websites, vertoonde 25 gevallen ernstige misleiding. De NVWA heeft daarom officiële waarschuwingen afgegeven en bestuurlijke boetes opgelegd. Naast financiële sancties moeten producenten de verpakkingen en websites aanpassen om aan de voorschriften te voldoen.

Verboden claims en Europese regelgeving

Bij etikettering en reclame voor voedingsmiddelen geldt het verbod op misleidende informatie. Europese regelgeving stelt dat gezondheidsclaims concreet en wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn. Claims als "een gezond snackmoment voor bij de tv!" of "bomvol unieke ingrediënten voor een gezonde levensstijl" zijn daarom niet toegestaan. Dergelijke vage beweringen kunnen consumenten misleiden over de daadwerkelijke gezondheidsvoordelen van het product.

Medische claims en correct gebruik van eiwitten

Medische claims, gericht op het voorkomen, behandelen of genezen van ziekten, zijn strikt verboden bij de verkoop en promotie van voedingsmiddelen. Het onderzoek toonde aan dat alle onderzochte levensmiddelen weliswaar correct vermelden dat ze extra eiwitten bevatten, maar de claims over gezondheidsvoordelen moeten volgens de Europese regelgeving nog worden verbeterd. De NVWA benadrukt het belang van nauwkeurige informatie om consumenten te beschermen en verwacht dat producenten hun praktijken snel aanpassen.

Nvwa.nl

Bron: NVWA