Van plasticvrij naar toekomstbestendige plastics
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Van plasticvrij naar toekomst­be­stendige plastics

  • 02 juni 2023

De toenemende vraag naar plastics vereist een structurele verandering. Om dat te kunnen verwezenlijken presenteert TNO in samenwerking met Fraunhofer UMSICHT een whitepaper met vier strategische benaderingen voor een circulaire economie. Daarnaast lanceert TNO het 'European Circular Plastics Platform - CPP' om belemmeringen weg te nemen en oplossingen te delen. 

Onderzoekers van TNO en Fraunhofer UMSICHT hebben een whitepaper opgesteld om de productie en het gebruik van plastics te transformeren. Het behandelt perspectieven van belanghebbenden en mogelijke technologieën. Ook worden functionele eigenschappen en de impact gedurende de levenscyclus beschreven, om te beoordelen of en hoe plastics kunnen worden gebruikt of vervangen.

Strategieën voor de circulaire economie

De onderzoekers hebben vier strategische benaderingen beschreven voor de transformatie van de huidige, grotendeels lineaire kunststofeconomie tot een volledig circulaire toekomst:

Narrowing the Loop: het verminderen van de hoeveelheid materiaal die in een circulaire economie wordt ingezet.
Operating the Loop: het zoveel mogelijk beperken van materiaalverlies en het duurzaam inkopen van grondstoffen.
Slowing the Loop: het verlengen van de gebruiksduur van materialen en producten.
Closing the Loop: strenge Eisen aan het inzamelen, sorteren en recyclen van plastics. 

Elke benadering omvat specifieke strategieën. Samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven, politiek en burgers is cruciaal voor een holistische verandering.

Hands-on platform voor sectoroverschrijdende samenwerking

Het 'European Circular Plastics Platform - CPP' wordt gelanceerd als hands-on platform voor sectoroverschrijdende samenwerking. Bedrijven en organisaties kunnen samen obstakels identificeren en werken aan oplossingen voor een circulaire kunststofeconomie. Het platform organiseert workshops, rondetafelgesprekken en onderzoek. Het doel is een omslag te bewerkstelligen in de publieke opinie en het bedrijfsleven.

Lees de whitepaper 'From #plasticfree to future-proof plastics | How to use plastics in a circular economy'

Tno.nl

Bron: TNO