Wist je dat onze voedselwereld in een stroomversnelling is geraakt door de coronacrisis? Van de vleesverwerkende industrie tot de aardappelproductenindustrie, de voedingsindustrie heeft een onverwachte maar welkome boost gekregen. Onze redactie heeft de cijfers op een rijtje gezet. Ontdek welke sectoren de grootste sprongen hebben gemaakt.
Sinds de start van de coronacrisis in begin 2020 is het aantal bedrijven in de voedingsindustrie met bijna 30% toegenomen. In januari 2020 waren er 5.970 bedrijven. In oktober 2023 waren dat er 7.735. Alleen al dit jaar zijn er 555 nieuwe bedrijven bijgekomen, een groei van 7,7%. Dit is volgens recente cijfers van het CBS.
Bijna alle branches binnen de voedingsindustrie zagen groei. De grootste groeiers waren de dieetvoedingsindustrie (+63,6%), fruit- en groentesappenindustrie (+62,5%) en de aardappelproductenindustrie (+60%). Andere sectoren met opmerkelijke groei waren vleesverwerkende industrie (+36,4%), de cacao- en chocolade industrie (+42,1%), de snackindustrie (+44%), de koffiebranderijen en theepakkerijen (+45,8%), de saus-, zout- en specerijenindustrie (+47,4%) en de banket- en koekindustrie (+53,5%). Slechts enkele sectoren, zoals de ijsindustrie (+15,4%), de slachterijen (+18%), de spijsoliën- en vettenindustrie (+22,2%), de brood- en banketbakkerijen (+24,9%) en de visverwerkende industrie (+27,6%).
De groei komt vooral door de opkomst van kleinere bedrijven. Bedrijven met slechts één werknemer zijn sinds 2020 met 66,1% toegenomen, van 2.700 naar 4.485. Bedrijven met twee werknemers zagen ook een aanzienlijke groei van 16,4%. Opvallend is dat grotere bedrijven niet in aantal toenamen. Sterker nog, bedrijven met 3-10 werknemers hebben een afname gezien van 6,3% sinds 2020. En het aantal bedrijven met 5 tot 10 werkzame personen haakte nog meer af: dit aantal daalde van met 13,1%.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023