Upcycling is een van de groene innovatietrends van 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Upcycling is een van de groene innovatie­trends van 2022

  • 12 oktober 2022

ClimateLaunchpad, de wereldwijde wedstrijd voor groen ondernemen, ziet in 2022 opvallend veel start-ups die zoeken naar ‘systeemoplossingen’: manieren om grondstoffen te hergebruiken. Daarnaast ontving de wedstrijd veel inzendingen met innovaties op het gebied van circulaire economie, recycling en upcycling. En daar horen zeer inventieve ideeën bij. Het is duidelijk dat circulaire economie - het doorbreken van de ‘take-make-dispose’-cyclus een van de onderwerpen is die teams vastbesloten zijn aan te pakken.

Binnen de competitie komen allerlei ideeën naar voren, zoals het winnen van energie uit de zee, het gebruik van AI om landbouw te optimaliseren of het produceren van milieuvriendelijke batterijen.

Bouwen met afval

Als je kijkt naar de ideeën die de finalisten zullen presenteren, kun je je afvragen waarom gebouwen nog steeds worden gebouwd met bakstenen, beton of staal gemaakt van natuurlijke bronnen. Er zijn namelijk start-ups die beton maken van afval van kolencentrales en hoogovens; of textiel in bakstenen veranderen, of bouwmaterialen maken van piepschuim. Zo recyclen ze niet alleen restproducten, maar voorkomen ze ook veel lucht- en landvervuiling.

Kleding, kinderkamers en koffieolie. Allemaal van ons organisch afval

Dat we gft-afval kunnen composterren, weten we wel. Maar je kan er ook nieuwe producten mee maken. Bijvoorbeeld kleding gemaakt van aardappelresten en kindermeubels van voedselresten van horecabedrijven.

Wie zal er winnen?

De Top 80-teams van over de hele wereld zullen hun ideeën pitchen voor een internationale jury voor geldprijzen en een van de 16 plekken in een speciaal acceleratorprogramma. De ClimateLaunchpad ClimAccelerator biedt vervolgondersteuning op maat aan deze winnende teams om hen te helpen hun idee om te zetten succesvol bedrijf te maken en positieve klimaatimpact te blijven creëren.

Climatelaunchpad.org

Bron: ClimateLaunchpad