300 ton sinaasappels gedumpt in Australië
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

300 ton sinaasappels gedumpt in Australië

  • 11 oktober 2022

Dit seizoen was een van de slechtste voor de Australische citrustelers in 40 jaar. De natte omstandigheden hebben ertoe geleid dat de meeste sinaasappelen niet voldoen aan de specificaties van de supermarkten, waardoor in het hele land sinaasappels zijn gedumpt. Citruskweker Vito Mancini heeft tot nu toe 300 ton van zijn oogst gedumpt. 

Nu de voedselprijzen in de supermarkten stijgen en de consument de gevolgen ondervindt, neemt ook de vraag af - maar de belangrijkste problemen zijn de kosten van het plukken en de aanhoudende problemen met het vervoer over zee. Het is financieel verstandiger om fruit te dumpen dan mensen te betalen om het te plukken.

Exportproblemen

De export wordt niet alleen gehinderd door kwaliteitsproblemen. Er zijn nog steeds problemen met zeevracht als gevolg van een tekort aan containers en wereldwijde vertragingen bij het vervoer over de hele wereld. De vraag op de Aziatische markten was groot, maar de telers hebben tijdens de pandemie enorme problemen gehad om het fruit op de schepen te krijgen omdat de schepen langs de Australische havens voeren. In Adelaide kwam 95 procent van de schepen niet aan en in Melbourne en Sydney waren de gevolgen aanzienlijk.

Dat is een enorm probleem voor telers die verse producten in gekoelde containers in de havens hebben liggen wachten op een schip.

Boeren kijken naar de toekomst

Het zijn moeilijke jaren geweest tijdens de pandemie, maar er is hoop dat de goede tijden zullen terugkeren. Backpackers gaan weer aan het werk op het land en er zijn tekenen dat de vrachtkosten volgend jaar zullen dalen. Maar dat kan voor sommigen te laat komen. Er zijn telers die overwegen te stoppen.

Abc.net.au

Bron: ABC News