UMC Utrecht doet allergieonderzoek bij novel foods
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

UMC Utrecht doet allergie­on­derzoek bij novel foods

  • 19 april 2022

Het UMC Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren dat methoden zal ontwikkelen om het allergisch potentieel van zogenaamde 'nieuwe voedingsmiddelen' (zoals insectenburgers) te kunnen beoordelen. Het voedselallergie onderzoeksproject heet 'Allergenicity Prediction Toolbox for novel foods' (ALLPreT). Kitty Verhoeckx, PhD, assistent hoogleraar voedselallergie aan het UMC Utrecht, zal het project van 10 beginnende onderzoekers en 24 internationale partners coördineren.

De introductie van nieuwe voedingsmiddelen, zoals insecten, zal sterk bijdragen aan de beschikbaarheid en duurzaamheid van onze voedselvoorziening. Deze nieuwe voedingsmiddelen moeten echter wél veilig zijn. De beoordeling van de zogenaamde allergeniciteit is een essentieel onderdeel van de veiligheidsbeoordeling van nieuwe voedingsmiddelen. Helaas hebben de huidige methoden om allergeniciteit te beoordelen onvoldoende voorspellend vermogen en zijn ze niet gevalideerd. Hierdoor worstelen voedselproducenten en risicobeoordelaars met de beoordeling van de allergeniciteit, waardoor het beschikbaar komen voor de consument van deze nieuwe voedingsmiddelen wordt vertraagd. Het algemene doel van het ALLPreT-consortium is om de volgende generatie wetenschappers op te leiden die de huidige tekortkomingen in de voedselallergiebeoordeling van nieuwe voedingsproducten kunnen aanpakken.

Umcutrecht.nl

Beeld: © nicemyphoto/Shutterstock.com

Bron: UMC Utrecht