Totale koperinname onder nieuw veilig niveau
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Totale koperinname onder nieuw veilig niveau

  • 23 januari 2023

Gecombineerde blootstelling aan koper uit alle bronnen vormt geen gezondheidsrisico voor de EU-bevolking, aldus de wetenschappelijke deskundigen van de EFSA.

Een te hoge koperretentie in het lichaam zou na verloop van tijd toxisch kunnen zijn voor de mens, met name voor de lever. Het wetenschappelijk comité van de EFSA heeft geconcludeerd dat bij een inname tot 5 milligram per dag naar verwachting geen koper zal worden vastgehouden en heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (veilig niveau) vastgesteld van 0,07 milligram per kilogram lichaamsgewicht voor de volwassen bevolking. De voedingsdeskundigen zullen als follow-up aanvaardbare innames voor jongere leeftijdsgroepen vaststellen.

Voor het eerst hebben de deskundigen bij deze stof een schatting gemaakt van de blootstelling aan koper uit alle voedings- en niet-voedingsbronnen. Natuurlijk voorkomende achtergrondniveaus van koper in voedsel en voedselingrediënten en langdurig gebruik van koperen keukengerei en koperen leidingen dragen in belangrijke mate bij tot de inname. De bijdrage van pesticiden, levensmiddelen- en diervoederadditieven of meststoffen is echter verwaarloosbaar.

Efsa.europe.eu

Bron: EFSA