Topsectoren maken Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Topsectoren maken Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving

  • 18 januari 2022

Om de gezondheid en vitaliteit van Nederlanders te versterken, moet er hard gewerkt worden aan het versterken en versnellen van preventie. Maar de vraag is: hoe breng je de werkvelden ‘voeding’ en ‘gezondheid’ en ‘zorg’ bij elkaar? Want al lijkt de verbinding logisch, de praktijk is anders. De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Agri & Food en Life Sciences & Health hebben de handen ineengeslagen om dit voor elkaar te krijgen.

Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving

Het ministerie van VWS heeft voor het maatschappelijke thema Gezondheid & Zorg vijf missies opgesteld. In de centrale missie is het doel gesteld dat in 2040 alle Nederlanders tenminste vijf jaar langer leven in goede gezondheid en dat de gezondheidsverschillen tussen de laagste en de hoogste sociaaleconomische groepen met 30% zijn afgenomen. Goede voeding speelt daarin een essentiële rol. Daarom is een samenwerking tussen de drie topsectoren niet meer dan logisch. Dit heeft geresulteerd in een Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving, waarin het draait om vier actielijnen:

1. Kennisontwikkeling voor gezonde voeding en gezonde leefomgeving
2. De Gezonde Jeugd / School
3. De Gezonde Regio
4. Kennisplatform Voeding, Gezondheid en Leefomgeving

Gezonde voeding en gezonde leefomgeving

Actielijn 1 richt zich op het ontwikkelen van nieuwe cross-over programma’s en projecten gericht op kennis en innovatie en een brede opschaling van resultaten. In 2021 hebben de drie topsectoren voor het eerst een gezamenlijke oproep voor nieuwe projecten gedaan. Dit heeft geleid tot de honorering van maar liefst acht cross-over PPS-projecten. De nieuwe projecten gaan werken aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde voedingsproducten, voeding om de veroudering van het vaatstelsel en dementie te vertragen en de inzet op meer groen in woningbouw.

Gezonde Jeugd / School

Via actielijn 2 werkt men samen aan het bundelen van (regionale) initiatieven voor de implementatie van programma’s op het gebied van gezonde voeding en leefomgeving.

Gezonde Regio

Binnen actielijn 3 gaat het om grootschalige implementatie van best-practices in de regio vanuit kennisontwikkeling. 

Kennisplatform

Om ook echt programmatisch met elkaar samen te werken, wordt er via actielijn 4 een kennisplatform ontwikkeld dat gericht is op (inter)nationale communicatie naar een breed publiek.

topsectortu.nl

Bron: Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen