Jongvolwassenen kiezen plantaardig: Agrifoodmonitor 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Tofu of keurmerkvlees: wat kiest de jonge generatie

  • 09 oktober 2023

Jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar zijn meer dan ooit afgestemd op plantaardige voeding, volgens de recente Agrifoodmonitor 2023. Deze studie, uitgevoerd door Wageningen Economic Research in opdracht van Topsector Agri & Food, toont aan dat deze leeftijdsgroep een eetpatroon met minder dierlijke producten, zoals vlees en melk, hoger waardeert dan de gemiddelde consument, met milieuvriendelijkheid, gezondheid en ethiek als belangrijkste motivatoren.

Deze jongeren zijn avontuurlijker in hun keuzes, met een breder scala aan voedingsmiddelen en vaker plantaardige vervangers zoals sojamelk en tofu. Hoewel beide groepen - jongvolwassenen en gemiddelde consumenten - geneigd zijn een balans tussen plantaardig en dierlijk voedsel te zoeken, blijft een duidelijke voorkeur voor dierlijke producten bestaan. Hierbij opteren zij vaker voor kleinere porties of duurzamere opties zoals vlees met een keurmerk of het vervangen van rundvlees door kip.

Een opmerkelijke trend is dat de persoonlijke morele verplichting van jongvolwassenen om minder dierlijke producten te eten, hun waardering voor een plantaardiger eetpatroon versterkt. Deze specifieke groep, vaak hoogopgeleide mannen in stedelijke gebieden met een goed inkomen, omarmt actief diverse strategieën voor een plantaardiger dieet. Aan de andere kant zijn degenen die deze morele verplichting niet voelen, minder bereid om hun favoriete vleesgerechten op te geven, hoewel ze openstaan voor duurzamere vleesopties.

Alle ondervraagden, ongeacht leeftijd, geloven dat zowel zijzelf als de overheid verantwoordelijk zijn voor de overgang naar duurzamere voedselkeuzes. Hoewel de agrarische en voedselsectoren worden gezien als bijdragend aan deze verschuiving, wordt van dierlijke sectoren zoals pluimvee en varkenshouderij minder verwacht dat ze deze verandering stimuleren.

Bekijk de ‘agrifoodmonitor 2023’
Wur.nl

Bron: WUR