TLR nieuwkomer op Dutch Fresh Port
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

TLR nieuwkomer op Dutch Fresh Port

  • 12 september 2022

Is die biologische tomaat wel biologisch? Dragen deze aardbeien, frambozen of bessen het hepatitis-A virus of norovirus bij zich, of is een volledige pesticiden screening met retailspecificatie vereist? Vragen waarop TLR, nieuwkomer op Dutch Fresh Port, antwoord wil geven: op basis van grondige analyses met de modernste technieken. 

"Voeding moet je naar eer en geweten betrouwbaar en veilig in de markt zetten. Daar staan wij voor!” stelt directeur Harm Janssens van TLR. “Wij zijn de ambassadeur van de waarheid". Onlangs verhuisde TLR - onderdeel van het familiebedrijf Peterson waarvan ook Control Union Certifications en Inspections deel uitmaken - naar de Handelsweg 60-70 in Ridderkerk. Vóór de grootscheepse verbouwing was dit pand een koelhuis van Van Gelder groente en fruit. Nu bevinden zich op de begane grond de operationele laboratoriumafdelingen; het hart van het bedrijf. Hier voeren analisten met behulp van de laatste technieken talloze testen en analyses uit op levensmiddelen, diervoeders en biobrandstoffen. De kantoren en de technische ruimtes zijn te vinden op de eerste verdieping.

Moderner en meer automatisch

TLR is continu bezig met vernieuwing. “Onze directeur is echt onze creatieve brain,” vertelt Arno van der Heijden, accountmanager bij TLR. “Harm heeft altijd nieuwe ideeën en ziet overal mogelijkheden. Zo staat er een supersnelle robot voor volledige geautomatiseerde virusbepaling, zijn er transportbanden geplaatst die de binnenkomende monsters naar de monstervoorbereiding transporteren en gaan de monsterpotjes verder door het pand via luchtpost. Natuurlijk is dat systeem eerst grondig getest met lege potjes; het bleek heel goed te werken. Zélfs met glazen potjes”. Groot voordeel van dit systeem is dat het het aantal loopbewegingen beperkt en voor een snellere werkwijze zorgt. Daarbij zijn de lijnen bij TLR ook figuurlijk kort, waardoor ze snel kunnen opschalen. Dat laatste kwam in de coronatijd goed van pas: “Tijdelijk moesten we per dag 3.000 neus- en keeluitstrijkjes op het coronavirus analyseren. Het was essentieel om daarbij heel klinisch te werken. Dat had een bijkomend positief gevolg: het biosafety level werd verhoogd van 2 naar 3, waardoor we nu naast virussen als norovirus, hepatitis en corona ook andere virussen gaan analyseren."

Bijna energieneutraal

Als nieuwkomer op Dutch Fresh Port heeft TLR met het gebouw sterk ingezet op duurzaamheid. Op het dak staan grote warmtepompen die koud water van 5 graden én warm water van 55 graden maken. Dit water circuleert door het hele gebouw en verwarmt elke ruimte apart. Er is geen gasaansluiting. Ze werken er met grote warmtewisselaars die warmte terugwinnen van de analyseapparatuur. Daarnaast is er enorme besparing op drinkwater met een intern koelwaternet op een warmtepomp en liggen er plannen voor zonnepanelen. Harm: “We zijn nu nog niet helemaal energieneutraal, maar hopen dat wel te worden.”

Voedselschandaal

Terug naar waar het allemaal om draait aan de Handelsweg 70: analyseren. Noem een voedselschandaal en TLR heeft er analyses op losgelaten. Harm: "Zo hebben we aangetoond dat biefstuk dat werd verkocht als rundvlees in werkelijkheid paardenvlees was. En toen er in de regio Hamburg drie doden vielen na het eten van salade, lag de hele sector op zijn gat. Nederlandse komkommers werden ten onrechte verdacht; geen mens kocht ze nog. Mede met hulp van de analyses van TLR kwam de échte oorzaak boven water: die lag in door rivierwater geïnfecteerde kiemspruitgroenten.” 

TLR heeft als slogan 'the guarantee to your promise'. “Wat dat inhoudt? Het staat voor onze medewerking om de afspraken die onze klanten maken met hun klanten te waarborgen: door service, en door snelle analyses 'on the spot' die men online kan volgen.” 

Transparantie dankzij analyses

“Wij testen ook al voordat iets een issue wordt”, vervolgt de directeur. “Dat doen we natuurlijk als de markt daarom vraagt, maar ook op basis van informatie die we krijgen van de overheid en de European Food Safety Authority. En als er nieuwe wetten en normen in de maak zijn, nemen we onze klanten al vroeg mee in de voorwaarden en eisen”, verzekert hij. “Want als je als bedrijf wacht totdat een nieuwe wet bekrachtigd wordt, ben je te laat en red je het vaak niet. Voorbeelden? Er wordt meer en meer rekening gehouden met cumulativiteitseffecten van verschillende gifstoffen. Ook is het best denkbaar dat certificeringsinstanties in de toekomst authenticiteitsonderzoek gaan vragen: zoals ‘komt die soja daadwerkelijk uit de regio die op het label vermeld staat’? Dat laatste kunnen wij met behulp van een IRMS-analyse  vaststellen; onder andere door isotopen en zeldzame aardmetalen te analyseren. Op die manier kunnen we bijdragen aan meer transparantie in de voedsel- en diervoederketen.” 

www.tlr.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022