Column Saskia Stender: ‘Ik pik het niet meer’
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Saskia Stender: ‘Ik pik het niet meer’

  • 12 september 2022
  • Door: Saskia Stender

Eigenlijk is de zomer de meest gevaarlijke periode van het jaar. Qua personeel dan. Ik hoor steeds vaker dat mensen om mij heen tegen een burn-out aanlopen. Klinkt  misschien als een modewoord, maar het geeft wel te denken. 

Veel werkgevers blijven hun werknemers maar pushen: “Dit kan jij er nog wel bijhebben. Het is tijdelijk. Ik beloof het, straks komt er iemand bij die jou ondersteunt.” Maar dat gebeurt niet. De werknemer zegt, als hij tenminste durft: “Ja hoor, natuurlijk, gooi dat ook maar op mijn bordje! …Al heb ik daar al te veel op liggen. Ik kan het niet meer aan…” In de vakantieperiode krijgen werknemers vaak nog wat extra petten op. ‘Logisch toch, als je collega’s met vakantie zijn?’
Wie uitgeblust thuiskomt van het werk, heeft nergens meer zin in; laadt dus ook niet meer op. Toch zijn werkgevers verrast als iemand ineens, per direct ontslag neemt. “Goh, die heb ik niet aan zien komen!”  

Met de krapte op de arbeidsmarkt zou je denken dat werkgevers beter naar hun personeel luisteren; vooral omdat mensen meer en meer belang hechten aan gezondheid, flexibiliteit en vrijheid. Werknemers pikken het niet meer. En er zijn banen genoeg; 450.000 vacatures! Die werknemer kan dus vaak de volgende dag al ergens anders beginnen. In het eerste kwartaal van 2022 waren er 1,9 miljoen mensen die korter dan twaalf maanden geleden met een nieuwe baan zijn gestart. 1,9 miljoen! Dat zijn er 400.000 meer dan in het jaar daarvoor; je hebt tegenwoordig sneller een nieuwe baan dan een nieuwe auto. 

Werkgevers; wees toch zuinig op je personeel!

Saskia Stender

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022