TAPP Coalitie: Veehouders willen heffing op vlees en zuivel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

TAPP Coalitie: Veehouders willen heffing op vlees en zuivel

  • 12 juni 2024

Een meerderheid van de Nederlandse veehouders wil hogere btw-tarieven op vlees, zuivel en eieren om beter dierenwelzijn en een eerlijk inkomen te waarborgen. Dit blijkt uit een enquête onder bijna 400 veehouders, uitgevoerd door marketingbureau Prosu. De veehouders zien een prijsverhoging voor consumenten als een randvoorwaarde om meer kwaliteit te kunnen leveren op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

Opvallend is de steun voor een belastingmaatregel vergelijkbaar met een bestaand Duits model, waar consumenten via een btw-verhoging bijdragen aan dierenwelzijn en het inkomen van boeren. Duitse landbouwministers hebben dit model opgepakt, waarbij een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor eenmalige vergoedingen aan boeren voor dier- en milieuvriendelijke stalaanpassingen. 53 procent van de Nederlandse veehouders ziet dit plan ook als een goed idee voor Nederland. Bijna de helft van de veehouders exporteert voedsel naar Duitsland en hoopt dat toekomstige Duitse subsidies ook voor hen beschikbaar zullen zijn.

Eerlijke prijzen en milieuvriendelijke belastingen

Een vlees- en zuivelheffing heeft de voorkeur van de meeste veehouders boven een milieubelasting die zij zelf moeten betalen. Zo'n 80 procent van de veehouders pleit voor EU-importheffingen op producten uit landen met lagere milieu- en dierenwelzijnsnormen. De enquête toont aan dat een meerderheid van de Nederlandse veehouders voorstander is van milieuvriendelijke belastingen en eerlijke prijzen. Twee derde van de veehouders ontvangt momenteel geen eerlijke prijs voor hun producten en stelt dat dit pas mogelijk is bij een prijsverhoging van minstens 10-20 procent.

Bekijk het onderzoek 'Veehouders verdienen beter'.

Tappcoalitie.nl

Bron: TAPP Coalitie