Pleidooi voor gelijk speelveld in Belgische voedselketen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Pleidooi voor gelijk speelveld in Belgische voedselketen

  • 31 mei 2023

Op het debat 'De smaak van eerlijk voedsel', georganiseerd door KU Leuven, Rikolto en Groene Kring, zijn vijf belangrijke statements besproken met betrekking tot eerlijk voedsel en eerlijke prijzen. Het evenement bracht verschillende ketenpartners samen om hun visies op het huidige voedselsysteem te delen. VILT belicht vijf statements die tijdens het debat aan bod kwamen:

1. Eerlijke voedingsprijzen weerspiegelen de maatschappelijke consumptie- en productiekosten

Professor Goedele Van Den Broeck, landbouweconomie aan de Université Catholique de Louvain, benadrukte dat een eerlijke prijs de werkelijke kosten van een product zou moeten omvatten. Dit omvat kosten die verband houden met biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, gezondheidskosten en andere maatschappelijke kosten. Volgens Van Den Broeck zijn de huidige marktprijzen aanzienlijk te laag om al deze kosten te dekken.

2. Het fairtrade label garandeert niet altijd een eerlijke prijs voor boeren

Van Den Broeck merkte op dat fairtrade labels over het algemeen een positief effect hebben op de prijzen, maar ze bieden geen garantie voor een eerlijke prijs voor boeren. Het fairtrade label biedt weliswaar een minimumprijs, maar dit betekent niet automatisch dat boeren een hoger inkomen ontvangen. Factoren zoals de afzetmarkt en de organisatie van de keten spelen hierbij een rol. Volledige transparantie over de herkomst van grondstoffen en productieprocessen is essentieel om duurzame positieve veranderingen te kunnen realiseren.

3. Kleine initiatieven met eerlijkere prijzen verdwijnen vaak uit de markt

Hoewel duurzame en eerlijke initiatieven positief zijn, merkte Isabelle Colbrandt, communicatieverantwoordelijke van Lidl, op dat consumenten vaak teruggrijpen naar minder duurzame producten wanneer de duurzame opties duurder zijn. Om een duurzame transitie te realiseren, moeten eerlijke prijzen de norm worden in de hele markt en niet slechts een uitzondering.

4. Een gelijk speelveld is nodig om eerlijke prijzen te bewerkstelligen

Alle panelleden waren het erover eens dat een gelijk speelveld essentieel is om eerlijke prijzen voor alle ketenpartners te garanderen. Het is belangrijk dat producenten zowel binnen als buiten België vergelijkbare kosten moeten maken om aan regelgeving te voldoen. In een geglobaliseerde wereld is Europese beleidsmaatregelen de meest geschikte weg om verandering op het gebied van prijzen teweeg te brengen.

5. Het ketenoverleg verloopt goed, maar actie is nodig

Hoewel er overleg is tussen ketenpartners, is er behoefte aan concrete acties. Elke ketenpartner vecht voor zijn eigen belangen, waardoor vooruitgang belemmerd wordt. De overheid moet durven ingrijpen en een gelijk speelveld creëren, zodat de voedings- en supermarktsector vooruitgang kunnen boeken. De overheid wordt opgeroepen om de lat hoog te leggen en verandering te stimuleren.

Het debat over eerlijk voedsel bracht belangrijke kwesties aan het licht die aandacht vragen van zowel de industrie als de overheid. Het creëren van eerlijke prijzen en een duurzaam voedselsysteem vereist samenwerking en actie van alle betrokken partijen.

Vilt.be

Beeld: ©Bee Bonnet/Shutterstock.com

Bron: VILT