Versnelling van de Nederlandse markt voor alternatieve eiwitten tegen 2030
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Strategieën voor opschaling eiwittran­sitie

  • 12 juli 2024

Ondanks groei tot €10 miljard in 2030 kampen alternatieve eiwitstartups met opschalingsproblemen. Foodvalley NL en Invest-NL brengen uitdagingen in kaart en doen aanbevelingen voor een Nederlands ecosysteem voor alternatieve eiwitten. Het rapport toont dat beperkte toegang tot faciliteiten, hoge operationele kosten, complexe regelgeving en financieringstekorten opschaling belemmeren. Met nationale samenwerking, gerichte infrastructuur en innovatieve financieringsmodellen kan Nederland haar rol als koploper in voedselinnovatie versterken.

Uitdagingen bij opschaling

Innovatie is nodig om de eiwittransitie te versnellen, maar startups en scale-ups ondervinden obstakels bij het opschalen van laboratorium- naar commerciële productie. Huidige faciliteiten voldoen niet aan de vraag. Beperkte toegang tot gedeelde faciliteiten vertraagt de marktintroductie. Hoge operationele kosten vormen een financiële last. Regels voor nieuwe voedingsproducten bemoeilijken het proces. De "Valley of Death" – de financieringskloof tussen R&D en commercialisatie – belemmert innovatie en markttoegang.

Aanbevelingen voor groei van de alternatieve eiwitsector

Om uitdagingen te overwinnen en het potentieel van de sector te benutten, doen Invest-NL en Foodvalley NL aanbevelingen. Een nationale strategie is cruciaal voor innovatieclusters en stroomlijning van regels. Overheidsbeleid moet dit ondersteunen met structurele financiering en infrastructuur. Strategische investering in ‘shared facilities’ is essentieel. Regionale hubs met geavanceerde gedeelde faciliteiten, ondersteund door publiek-private samenwerkingen, helpen bedrijven groeien. Flexibele toegangsmodellen maken deze faciliteiten betaalbaarder.

Financiële ondersteuningsmechanismen moeten worden uitgebreid met vouchers, subsidies en innovatieve financieringsmodellen. Brugfinancieringsprogramma's zijn belangrijk om de kloof tussen R&D en commercialisatie te overbruggen.

“Voor een duurzaam en klimaatneutraal voedselsysteem is de transitie naar alternatieve eiwitbronnen cruciaal. Nederland kan wereldwijd koploper worden in de alternatieve eiwitrevolutie. Dit rapport is een oproep tot actie om de groei van deze sector te stimuleren,” aldus Michiel Strijland, Business Development Manager bij Invest-NL.

"Het rapport benadrukt de noodzaak om opschalingsuitdagingen aan te pakken," zegt Emmanuel Anom, Lead Shared Facilities bij Foodvalley NL. "Door strategisch te investeren in ‘shared facilities’ en ondersteunende financiële mechanismen kan Nederland een wereldleider worden in duurzame eiwitproductie."

Download hier het rapport ‘Enhancing the ecosystem for alternative protein innovation: Strategies for scaling success’.

Bron: Foodvalley

Bron: ©FoodValley