Stijgingstempo afzetprijzen food neemt af
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stijgingstempo afzetprijzen food neemt af

  • 27 juni 2023
  • Door: Ron Duijkers

Gemiddeld genomen waren de prijzen in de voedingsindustrie in de eerste vier maanden van dit jaar 13 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is een vertraging ten opzichte van de stijging van 17,4 procent die vorig jaar werd waargenomen gedurende dezelfde periode. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle branches in de periode januari-april van dit jaar een afname in prijsgroei hebben ervaren. Integendeel, in sectoren zoals de groente- en fruitverwerkende industrie zijn de prijzen dit jaar harder gestegen dan vorig jaar. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een analyse van recente prijscijfers door onze economische redactie.

Opvallend is dat de prijzen in de spijsoliën- en vettenindustrie in de eerste vier maanden van dit jaar zelfs zijn gedaald, met een gemiddelde afname van 1,9 procent. Met name in maart (-4,6 procent) en april (-13,4 procent) van dit jaar was er een duidelijke daling in de prijzen van spijsoliën en vetten te zien. In dezelfde periode vorig jaar stegen de afzetprijzen in deze industrie nog met 32,1 procent, dus de trend is nu omgekeerd.

Ook in de zuivelindustrie en de diervoederindustrie stijgen de afzetprijzen momenteel minder snel. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn de afzetprijzen in de zuivelindustrie gemiddeld met 5,5 procent gestegen, vergeleken met een stijging van 14,3 procent in dezelfde periode vorig jaar. Nog opvallender was de afname van de prijsgroei in de diervoederindustrie: dit jaar zijn de prijzen met 4,8 procent gestegen, terwijl ze vorig jaar nog met maar liefst 27,2 procent stegen.

Terwijl het algehele stijgingstempo van de afzetprijzen in de voedingsindustrie afneemt in de periode januari-april van dit jaar, zien we een tegenovergesteld beeld in de groente- en fruitverwerkende industrie en de visverwerkende industrie. In de groente- en fruitverwerkende industrie zijn de prijzen in de eerste vier maanden van dit jaar met 27,8 procent gestegen, ten opzichte van een stijging van 10,4 procent vorig jaar. Een vergelijkbare trend is te zien in de visverwerkende industrie: dit jaar is er tot nu toe een prijsstijging van 24,8 procent, terwijl dit vorig jaar nog onder de helft lag met 10,3 procent.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023