Tariefaanpassing NVWA per 1 januari 2024: Wat je moet weten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stijging NVWA-tarieven per 1 januari 2024

  • 18 december 2023

Per 1 januari 2024 stijgen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze tarieven hebben betrekking op diverse activiteiten zoals keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, en monsterneming- en analyse bij bedrijven en individuen die bedrijfsmatige activiteiten uitvoeren.

Jaarlijks worden de NVWA-tarieven aangepast aan de stijgende lonen, prijzen, en ontwikkelingen in het toezicht. Dit jaar is er een stijging van 8% in lonen en prijzen, maar dit percentage komt niet volledig overeen met de tariefsverhoging per 1 januari 2024. De verhoging wordt mede beïnvloed door het kostendekkend maken van tarieven, zoals vastgesteld in het coalitieakkoord Rutte IV, en ontwikkelingen in het toezicht. Het kostendekkend maken van de tarieven heeft alleen invloed op tarieven die voorheen niet kostendekkend waren.

Uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven

Op 26 september 2023 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak gedaan over de NVWA-tarieven, wat gevolgen heeft voor 2024. De kostenposten die volgens de uitspraak ten onrechte in de tarieven zijn opgenomen, blijven nog open voor de tarieven van 2024. Zodra de effecten van de uitspraak definitief zijn doorgerekend, worden de tarieven met terugwerkende kracht aangepast. Hierdoor worden onterecht opgenomen kostenposten, zoals geïnde retributies, terugbetaald.

Op website van de NVWA staat een overzicht van alle tarieven.
Bekijk de ‘Was-wordt lijst van 2023-2024’

Nvwa.nl

Bron: NVWA