Sterk jaar verwacht voor pluimveehouderij
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Sterk jaar verwacht voor pluimvee­houderij

  • 04 april 2023

De vooruitzichten voor de pluimveehouderij in Europa en Nederland zijn positief, maar het komt met de nodige uitdagingen. De vraag naar kip blijft onverminderd sterk, terwijl het aanbod wereldwijd krap blijft door de impact van vogelgriep en hoge productiekosten. Daardoor is productie beperkt, wat heeft geleid tot aanhoudend relatief hoge prijzen voor vleeskuikens in Europa. 

Ondanks een stijgend aanbod de afgelopen maanden blijven de prijzen nog steeds hoog. In het vierde kwartaal van 2022 is de Europese kipproductie met ongeveer 4% gedaald, terwijl de productie van kalkoen met 7% en eenden met 20% is afgenomen.

Europese markt is aantrekkelijk

De Europese invoer van kip is gestegen met 6% in het vierde kwartaal van 2022, voornamelijk uit Brazilië, Oekraïne en Thailand. De invoer uit het VK is met 30% gedaald vanwege lokale krappe marktomstandigheden met hoge prijzen en problemen met het vinden van voldoende personeel bij verwerkers. Aan de exportzijde is de situatie voor Europese exporteurs moeilijker door beperkingen op de handel vanwege vogelgriepuitbraken in Europa en door hoge EU-prijzen. De totale Europese exportvolumes zijn met 15% gedaald, waarbij de belangrijkste exportmarkt het VK is gedaald met 11% tot 130.000 ton.

Ook hoge kosten

Naast hoge marktprijzen hebben producenten te maken met hoge kosten, waarbij voerkosten 60 tot 70% van de totale kosten vertegenwoordigen. Rabobank verwacht dat de prijzen van veevoergrondstoffen hoog blijven, zij het op een iets lager niveau dan in 2022. Hoewel de productie naar verwachting gedurende het jaar zal toenemen, blijft het aanbod wereldwijd krap, wat uitdagingen blijft opleveren voor producenten.

Rabobank.nl
Beeld: © zhangyang/Shutterstock.com

Bron: Rabobank