Spelers in pluimveewaardeketen bundelen krachten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Spelers in pluimvee­waar­deketen bundelen krachten

  • 22 juni 2022

Een consortium van Nederlandse pluimveeketenspelers bundelt de krachten in een publiek-private samenwerking op het gebied van insecten als eiwitbron in pluimveevoer. Protix, ForFarmers, PHW Group’s Nederlandse entiteit Esbro, Venik en Wageningen Livestock Research gaan de komende twee jaar nauw samenwerken. Hun gezamenlijke inspanning is om te onderzoeken hoe ingrediënten van insecten uit de zwarte soldaatvlieg in pluimveevoer de duurzaamheids-, gezondheids- en welzijnsparameters van langzaam groeiende vleeskippen beïnvloeden.

Insecten zijn van nature een gunstige voedselbron voor pluimvee. Het voeren van insecten aan pluimvee is nu een interessante kans om laagwaardige biologische bijproducten om te zetten in hoogwaardige voeringrediënten, aangezien de Europese Commissie het gebruik van insectenmeel in pluimvee- en varkensvoer in september 2021 goedkeurd. Deze kans zou het assortiment kunnen uitbreiden van voedergrondstoffen voor kippenproducenten, maar er is nog meer informatie nodig voor de hele pluimveeketen. Het consortium gaat ijverig verder met een op wetenschap gebaseerde benadering om potentieel waarde toevoegende elementen van kippenvoer te evalueren dat insectenbestanddelen van de zwarte soldaatvlieg (BSF) bevat.

Drie fasen

Het onderzoeksproject zal in drie fasen worden uitgevoerd, beginnend met een pilot om de effecten van verschillende opnameniveaus van BSF-larven afgeleide ingrediënten in pluimveevoer te bestuderen. Op basis van de uitkomsten van deze pilot worden op grote schaal verschillende vleeskuikenvoeders getest in kippenhouderijen. In de derde fase zullen BSF-producten in vleeskuikenvoer in combinatie met andere alternatieve regionaal geteelde eiwitbronnen worden getest om deze effecten te bestuderen.

Esbro.nl

v.l.n.r. Michel van Spankeren – Protix, Joost Sparla – ForFarmers, Arya Rezaei Far – Wageningen Livestock Research, Josef Benedikt Bachmeier – PHW Group, Willem Tel – Esbro, Istvan Fodor – Wageningen Livestock Research, Ziming Wang -Wageningen Livestock Research (stage), Piet van Wikselaar – Wageningen Livestock Research, Jan van Harn – Wageningen Livestock Research, Teun Veldkamp – Wageningen Livestock Research (projectleider) – Leon Luyben – Protix, © Guy Ackermans

Bron: Esbro