EU Parlement Zet Historische Stap: Nieuwe Regels Voor Duurzame Verpakkingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU zet stap voorwaarts in de strijd tegen afval en vervuiling

  • 06 december 2023

Op woensdag 22 november heeft het Europees Parlement een krachtig standpunt ingenomen om de groeiende afvalberg aan te pakken en tegelijkertijd hergebruik en recyclen aan te moedigen. Met een overtuigende meerderheid van 426 stemmen vóór, 125 tegen en 74 onthoudingen hebben de parlementsleden een cruciale stap gezet door het mandaat voor onderhandelingen met EU-lidstaten goed te keuren.

De nieuwe regels bevatten ambitieuze streefcijfers voor de vermindering van verpakkingen: 5% tegen 2030, 10% tegen 2035 en 15% tegen 2040. Niet alleen dat, maar er zijn specifieke doelstellingen vastgesteld om plastic verpakkingen te verminderen, met percentages van 10% in 2030, 15% in 2035 en 20% in 2040.

Wegwerpverpakkingen

Een opmerkelijk aspect van de regels is het voorgestelde verbod op zeer lichte plastic draagtassen, tenzij strikt noodzakelijk om hygiënische redenen of om voedselverspilling tegen te gaan. Het Parlement pleit ook voor een drastische beperking van het gebruik van bepaalde wegwerpverpakkingen, zoals kleine toiletpakketten in hotels en krimpfolie voor koffers op luchthavens.

Chemische stoffen

Wat betreft gezondheid en milieu stellen de Europarlementariërs voor om "eeuwigdurende chemische stoffen", zoals PFAS en Bisfenol A, te verbieden in verpakkingen die in contact komen met voedsel.

Hergebruik en bijvullen

Daarnaast leggen de regels de nadruk op het stimuleren van hergebruik en bijvullen van verpakkingen, waarbij einddistributeurs in de horeca consumenten moeten faciliteren om hun eigen verpakkingen mee te nemen. Bovendien bepalen de regels dat alle verpakkingen recyclebaar moeten zijn, met strikte criteria die moeten worden vastgesteld in secundaire wetgeving.

Verbeterde inzameling verpakkingsafval

Tot slot eisen de Europarlementariërs een verbeterde inzameling en recycling van verpakkingsafval, met een doelstelling dat 90% van de materialen in verpakkingen tegen 2029 gescheiden wordt ingezameld. Met deze baanbrekende maatregelen toont het Europees Parlement vastberadenheid in de strijd voor een duurzamere toekomst en het verminderen van de impact van verpakkingen op ons milieu.

Europarl.europa.eu

Bron: Europees Parlement