Schouten maakt vleesvervangers met mycoproteïne
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Schouten maakt vleesver­vangers met mycoproteïne

  • 12 maart 2024

Schouten Europe introduceert mycoproteïne als nieuwe basis voor hun vleesvervangers. Deze stap past binnen hun streven naar voedzame, minimaal bewerkte producten met een lage ecologische voetafdruk.

Mycoproteïne, een eiwitrijk ingrediënt gewonnen uit schimmels, is de basis van deze nieuwe productlijn. Specifieke Fusarium-schimmels worden gekweekt met een duurzame koolstofbron, zoals glucose. Tijdens dit proces vormen ze een vezelachtige structuur, vergelijkbaar met de textuur van vlees. Dit ingrediënt kan daarna worden verwerkt in verschillende vleesvervangers.

Voordelen voor de gezondheid

Dit voedingscomponent biedt aanzienlijke voordelen. Als complete eiwitbron bevat het alle essentiële aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft. Bovendien is het van nature laag in vet en cholesterol, wat het een gezonde keuze maakt voor consumenten die hun inname van deze stoffen willen beperken.

Nieuwe producten op de markt

Schouten lanceert als eerste producten met mycoproteïne een nugget en een blokje, beiden bedoeld als vervangers voor kip. Tot voor kort had Quorn het monopolie op mycoproteïne, maar nu deze grondstof breder beschikbaar is, grijpt Schouten deze kans aan.

Duurzaamheid centraal

Volgens CEO Peter Schouten is deze ontwikkeling een belangrijke stap in hun visie om producten met een lage ecologische voetafdruk te promoten. Mycoproteïne vergt minder land en water dan bijvoorbeeld soja en stoot significant minder broeikasgassen uit. Dit past in de groeiende behoefte aan duurzame voedingsoplossingen, vooral met het oog op de verwachte wereldbevolkingsgroei tot 9,7 miljard in 2050.

Schoutenfood.com

Bron: Schouten Europe