Schouten en Agrifirm bundelen krachten voor duurzame tempeh-keten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Schouten en Agrifirm werken samen aan lokale tempeh-keten

  • 06 februari 2024

Schouten Europe en Agrifirm hebben aangekondigd dat ze samen gaan werken om de haalbaarheid van een lokale tempeh-keten te onderzoeken. Deze aankondiging vond plaats tijdens de wereldpeulvruchtenweek, waarbij het consumenteninitiatief #BEANMEAL centraal stond. Deze samenwerking, voortkomend uit de Bean Deal van de Nationale Eiwitstrategie, benadrukt de gedeelde toewijding van beide bedrijven aan duurzaamheid en innovatie in de voedselproductie.

De gezamenlijke inspanningen van Schouten Europe en Agrifirm zullen gericht zijn op het ontwikkelen van nieuwe marktconcepten voor duurzame teelt, waarbij de impact op het milieu tot een minimum wordt beperkt. Rens Kuijten, Business Developer Plant-Based Solutions bij Agrifirm, benadrukt het belang van deze samenwerking: "We zetten in op de eiwittransitie en werken samen met ketenpartners en telers aan innovatieve oplossingen die de biodiversiteit bevorderen en het rendement voor telers behouden of zelfs verbeteren."

Haalbaarheidsonderzoek

Het haalbaarheidsonderzoek dat gezamenlijk wordt uitgevoerd, richt zich op verschillende aspecten van de productieketen, waaronder de technische en commerciële haalbaarheid van lokale sojateelt voor tempeh-productie. Henk Schouten, oprichter van Schouten Europe, legt uit: "We hebben als Schouten veel ervaring met het produceren van tempeh en zien potentieel in het gebruik van Nederlandse soja- en veldbonen in plaats van geïmporteerde soja. Door samen te werken met Agrifirm kunnen we de kwaliteit en technische haalbaarheid van de verwerking van deze lokale eiwitbronnen onderzoeken."

Pilot

In 2023 is Schouten Europe, met ondersteuning door Agrifirm, al een pilot gestart met 1 hectare sojateelt bij telers in Woudrichem. Dit jaar worden nog meer telers bij deze samenwerking betrokken. Zij gaan verschillende rassen soja telen. De betrokkenheid van telers bij dit project toont de bereidheid van de agrarische gemeenschap om bij te dragen aan een duurzamere voedselproductie. 

Tempeh

De focus op tempeh als een eiwitrijke, volledig plantaardige optie, weerspiegelt de groeiende vraag naar alternatieven voor dierlijke eiwitten. Met deze samenwerking streven Schouten Europe en Agrifirm naar een veelbelovende toekomst van duurzame voedselproductie, waarin lokale eiwitbronnen een centrale rol spelen.

schoutenfood.com

Bron: Schouten Europe