Routeplan voor een klimaatneutrale vleesproductie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Routeplan voor een klimaatneutrale vleespro­ductie

  • 20 december 2021

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil samen met andere Europese organisaties bijdragen aan verdere verduurzaming van de vlees- en vleeswarenproductie. Zo bleek tijdens een rondetafel met de vice voorzitter van de Europese commissie, Frans Timmermans. Centraal daarbij stonden de thema’s dierenwelzijn, duurzaamheid en handel. Er is een routekaart nodig voor een klimaatneutrale vleesproductie en er is behoefte aan een standaard voor de berekening van de CO2-footprint van vleesproducten. De Nederlandse consument kan zo op basis van objectieve criteria een keuze maken voor vlees of varianten. De sector staat onder druk en dat houdt in dat je op alle gebieden transparant moet zijn.  

Duurzame voedingstransitie is een van de pijlers binnen de Farm to Fork strategie van de  Europese Commissie. Van boer tot bord en alle schakels in de vleesketen zullen moeten participeren. De stakeholderdialoog van het COV Meatcafé op 9 december stond ook in het teken van duurzaamheid. Daar ging het over duurzame arbeidsrelaties, waar de sector voor een groot deel afhankelijk is van arbeidsmigranten. Hun positie behoeft verbetering en daar is iedereen het over eens. Gelukkig ontstaan er lokaal steeds meer initiatieven waarbij bedrijven  samen met gemeenten oplossingen zoeken voor betere huisvesting dichter bij het bedrijf. Duurzame ontwikkeling en inzetbaarheid, als ook toepassing van robotisering zijn nodig en vormen belangrijke ingrediënten voor een duurzame vleessector in Nederland en Europa.

Bron: COV