RIVM: Kleine daling dagelijkse inname zout en suiker
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

RIVM: Kleine daling dagelijkse inname zout en suiker

  • 17 december 2019

De voedingsindustrie maakt al sinds 2014 vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) afspraken om de hoeveelheid zout, suiker en (verzadigd) vet in voedingsmiddelen te verminderen. Volgens het RIVM worden met deze afspraken kleine stappen gezet om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen. 

Tijdens de looptijd van het akkoord heeft het RIVM enkele keren het effect van de afspraken berekent. Volgens de laatste schatting (tot halverwege 2019) kunnen volwassen Nederlanders door de afspraken gemiddeld 0,5 gram minder zout en 4 gram minder suiker binnenkrijgen.

Halverwege 2017 zijn er nieuwe afspraken toegevoegd aan het akkoord. Het effect van deze afspraken was klein: hierdoor krijgen Nederlanders gemiddeld 0,05 gram minder zout binnen. Voor suikers is dat 1,5 gram minder per dag.

Een volwassen Nederlander krijgt elke dag gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker binnen via voeding. Dit is ruim boven de aanbevolen hoeveelheid. De norm voor zout is 6 gram per dag. Voor suiker is er geen bepaalde norm.

De afspraken voor het AVP moeten in 2020 het gewenste resultaat hebben. Het RIVM maakt de schattingen op basis van voedselconsumptiecijfers en gegevens van producenten over hun producten (NEVO). Over verzadigd vet zijn minder afspraken gemaakt en alleen voor hele specifieke producten. 

Bron: © RIVM