Reinigen op allergenen: Afraffelen geen optie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Reinigen op allergenen: Afraffelen geen optie

  • 16 mei 2022
  • Door: Roderick Mirande

Innovatie zit in het hart van voedselhygiënespecialist Christeyns. Het programma ‘Allergenen Defense’ is dé nieuwe ontwikkeling in allergenenbeheersing. 

Net na de Tweede Wereldoorlog, in een achtertuin in Gent, werd het eerste zaadje geplant voor wat inmiddels een mondiale onderneming is. De heer Jules Robert Christeyns richtte zich met zijn N.V. Zeepziederijen Christeyns eerst op de productie van zepen en detergenten voor wasserijen. Maar het nieuwsgierige, het ondernemende, de drang om te innoveren, leidden snel tot de verkenning van nieuwe producten en markten. Dat dna is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven. Net als de bedrijfscultuur. Maik van Leijden, Sales Manager Food Hygiene bij Christeyns Nederland en Peter Littleton, die als Technical Director opereert vanuit het Verenigd Koninkrijk, beamen dat volmondig. 

Weekend of niet

“Ja en óf het leuk is om hier te werken, absoluut!”, zegt de enthousiaste Maik, “je merkt echt dat het een familiebedrijf is. Het is een netwerk van mensen met ieder zijn eigen expertise die je zo kunt (video)bellen, of ze nou in Spanje, Tsjechië of Engeland zitten. En onze CEO-eigenaar, Alain Bostoen, is net zo bereikbaar.” Dat is zeer herkenbaar voor Peter, die lachend aanvult: “Andersom weet hij ons ook te vinden. En dan maakt het niet uit of het weekend is of niet.”

Strategisch programma

Innoveren dus, en het verrast dan ook niet dat Peter en Maik met iets nieuws komen: ‘Allergenen Defense’. Allergenen zijn eiwitten die bij sommige mensen allergische reacties kunnen opwekken. Bekende allergenen zijn pinda’s, gluten, schaaldieren en soja, maar het zijn er veertien in totaal. ‘Allergenen Defense’ is een strategisch programma, gecombineerd met een uitgekiend aanbod van reinigingsmiddelen, die kruisbesmetting voor honderd procent uitsluiten. Waarom dat zo belangrijk is? “Nou, naar schatting zijn er in Europa jaarlijks zo’n 100 fatale allergieaanvallen. En er zijn miljoenen die een intolerantie hebben voor bepaalde allergenen. Niet dodelijk, maar je wil écht niet dat jou of je naasten dat overkomt.” Dit probleem wordt weliswaar herkend, maar niet overal in de hand gehouden. “Er wordt simpelweg niet voldoende aandacht besteed aan schoonmaken!”

Shortcuts

Klinkt ‘Allergenen Defense’ ingewikkeld? Nou, dat is het in het geheel niet. “Het is juist heel erg common sense, een volgorde van stappen die je moet ondernemen om effectief schoon te maken.” Het stappenplan valt uiteen in drie onderdelen: Validering (werkt het?), Verificatie (werkt het altijd, zonder uitzondering?) en Controle (na elke schoonmaakbeurt een valide test uitvoeren). Maar als het allemaal zo common sense is, waarom moet er dan toch een protocol opgesteld worden? “Tja”, zegt Peter, “als je tien mensen de opdracht geeft om een machine schoon te maken, doen ze dat allemaal net even anders, ze zoeken hun eigen shortcuts. Maar er zijn geen shortcuts als het gaat om een grondige reiniging.” Cruciaal volgens Peter is het gebruik van reinigingsmiddelen waar enzymen aan zijn toegevoegd. “Het gebruik van standaard middelen zoals alkalische of zure producten, wordt daardoor sterk verbeterd. Het vergemakkelijkt de uitdaging aanzienlijk!”

Advies

Het start allemaal met het in kaart brengen van de situatie, gevolgd door een advies voor apparatuur en producten. Maik en Peter zien dat de kostengedrevenheid bij bedrijven nog altijd zeer groot is. “Volkomen begrijpelijk”, aldus Peter, “maar als wij laten zien dat er veel tijdwinst te behalen valt bij het schoonmaken door middel van technologie, systemen en protocollen, dan maakt de prijs voor het schoonmaakproduct een stuk minder uit. Want tijd is geld!” Peter kent - vanuit zijn tijd als food safety officer in de levensmiddelenindustrie - ook de andere kant. “De vrachtwagens moeten er over een uur uit richting retail, anders krijg je een boete, dus de druk om stilstand door schoonmaak zoveel mogelijk te beperken, is groot. Maar ja, bij een allergenenbesmetting zijn de gevolgen niet te overzien, dus afraffelen is geen optie.” Dát gesprek wil Peter dan ook graag aangaan.

Neem het serieus

Bewustzijn binnen bedrijven rondom de problematiek is nog altijd een uitdaging. Daar wil Christeyns dan ook graag aan bijdragen. Maik: “We geven trainingen aan de mensen op de werkvloer en aan managers. Die laatste groep is misschien nog wel het belangrijkste om mee te krijgen. Als de managers het belang niet inzien, wordt het pas echt gevaarlijk. De trainingen zijn dan ook zo praktisch mogelijk gehouden, want documenten worden vaak niet gelezen.” Onderdeel van de training is ook een filmpje dat de angstaanjagende gevolgen van een allergieaanval laat zien. Peter: “Dat filmpje maakt altijd grote indruk, want dan realiseren mensen zich werkelijk hoe belangrijk het is om ‘Allergenen Defense’ serieus te nemen.”

www.christeyns.com

Beeld: ©monticello/shutterstock.com


Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022