Recordgroei in voedingsindustrie: 7650 bedrijven actief
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Recordaantal bedrijven actief in voedings­in­dustrie

  • 08 augustus 2023
  • Door: Ron Duijkers

De voedingsindustrie kende aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar een recordaantal van 7.650 bedrijven. Nog nooit waren er zo veel ondernemingen actief in deze sector. Vergeleken met hetzelfde tijdstip in het voorgaande jaar, zijn er 525 bedrijven bijgekomen, wat neerkomt op een stijging van 7,4 procent, dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Visverwerkingsindustrie kent relatief grootste groei

Tussen het begin van het derde kwartaal van 2022 en hetzelfde kwartaal dit jaar heeft de visverwerkende industrie een groei doorgemaakt van 15,6 procent, wat neerkomt op een toename van 160 naar 185 bedrijven. Dit is de grootste procentuele toename van alle sectoren binnen de voedingsindustrie in deze periode. Andere sectoren met een hoge groei waren de groente- en fruitverwerkende industrie (+14,3 procent) en de diervoederindustrie (+14,0 procent). De sectoren met een minder dan gemiddelde groei in het derde kwartaal waren de meelindustrie (+4,5 procent), de brood- en deegwarenindustrie (+5,5 procent) en de zuivelindustrie (+6,9 procent).

Brood- en deegwarenindustrie telt de meeste bedrijven

Aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar vormden bedrijven in de brood- en deegwarenindustrie meer dan de helft van alle bedrijven in de voedingsindustrie (4095 bedrijven = 53,5 procent). Iets meer dan 10 procent (770 bedrijven) was actief in de slachterijen en vleeswarenindustrie en 5,0 procent (385 bedrijven) in de zuivelindustrie. De spijsoliën- en vettenindustrie, de meelindustrie en de visverwerkende industrie hadden respectievelijk 60, 115 en 185 bedrijven, en behoorden daarmee tot de kleinste sectoren binnen de voedingsindustrie.

Meer dan de helft van de bedrijven heeft slechts één werknemer

Het merendeel van de bedrijven in de voedingsindustrie is een kleinbedrijf. Aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar had 57,6 procent van de bedrijven slechts één werknemer, 9,9 procent had twee werknemers, 7,2 procent had drie tot vijf werknemers en 8,9 procent had vijf tot tien werknemers. Middelgrote bedrijven (tien tot honderd werknemers) vormden 13,5 procent van het totaal, terwijl slechts 2,9 procent van de bedrijven tot de grotere categorie behoorde met honderd of meer werknemers.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023