Recordaantal bedrijfssluitingen in voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Recordaantal bedrijfs­slui­tingen in voedings­in­dustrie

  • 16 augustus 2022

In de eerste helft van dit jaar sloten 310 bedrijven in de voedingsindustrie hun deuren. Sinds het CBS in 2007 startte met het meten van het aantal bedrijfsopheffingen was dit aantal nog nooit zo hoog. In de brood- en deegwarenindustrie werden de meeste industriële voedingsbedrijven gesloten. De voedingsindustrie is binnen de industrie net geen koploper; in de eerste helft van dit jaar werden alleen in de metaalproductenindustrie meer bedrijven opgeheven. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS- data door onze redactie.

Meeste opheffingen in het eerste kwartaal

In de voedingsindustrie stopten in het eerste kwartaal van dit jaar 175 bedrijven hun activiteiten,  duidelijk meer dan in het tweede kwartaal toen 135 bedrijven ermee ophielden. Vergeleken met  het eerste halfjaar vorig jaar steeg  het aantal bedrijfsopheffingen in de voedingsindustrie met 63,2  procent.  In de eerste helft van dit jaar werden binnen de voedingsindustrie de meeste bedrijven opgeheven in de brood- en deegwarenindustrie: 185 in totaal. Op ruime afstand volgden de slachterijen en vleeswarenindustrie (elk 20 sluitingen), de groente- en fruitverwerkende industrie alsmede de zuivelindustrie met elk 15 sluitingen in de eerste zes maanden van dit jaar. In de visverwerkende industrie, de spijsoliën- en vettenindustrie en de meelindustrie stopte in de eerste helft van dit jaar geen enkel bedrijf.

In totale industrie sloten ruim 2.400 bedrijven hun deur

In de eerste zes maanden van dit jaar hielden 2415 industriële bedrijven het voor gezien.  Met 345 sluitingen (14,3 procent van het totaal) voerde de metaalproductenindustrie de opheffingsranglijst aan. Gevolgd door de voedingsindustrie met 310 sluitingen(12,8 procent). De meubelindustrie had met 280 opheffingen ook een aanzienlijk aandeel in het totaal (11,6 procent). In de aardolie-industrie en de tabaksindustrie kwamen in deze periode geen opheffingen voor. Eveneens laag was het aantal opheffingen in de papierindustrie (10), farmaceutische industrie (15) en de basismetaalindustrie (15). Vergeleken met het eerste halfjaar van 2021 steeg het bedrijfsbeëindigingen in de industrie in 2022 met 54,3 procent.


Bron: ©Depositphotos.com