Rabobank Prognose: Lichte Economische Groei in 2024-2025
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Rabobank: Lichte groei economie in 2024 en 2025

  • 12 december 2023

Rabobank voorspelt een bescheiden groei van de Nederlandse economie in 2024 en 2025, voornamelijk gedreven door koopkrachtherstel. Ondanks deze groei vertaalt dit zich niet direct in een brede welvaartstoename. In 2023 kende de oververhitte Nederlandse economie drie kwartalen van krimp, beïnvloed door lage werkloosheid, snel stijgende rentetarieven, en een aanzienlijk hoge inflatie.

Rabobank verwacht echter dat de economie zich in de laatste maanden van het jaar herstelt, met een voorspelde groei van 0,1 procent in heel 2023. De vooruitzichten voor 2024 en 2025 tonen een bescheiden groei van respectievelijk 0,5 en 1,0 procent. Koopkrachtherstel, ondersteund door stijgende lonen en meer gewerkte uren, zal de consumptie stimuleren en bijdragen aan de economische groei.

Invloed op brede welvaart en specifieke sectoren

Hoewel de economische groei positieve effecten heeft op de brede welvaart, zijn er sectoren die mogelijk negatief worden beïnvloed. Bedrijfsinvesteringen dalen door hogere rentetarieven, en de woninginvesteringen nemen af vanwege een verwachte dip in nieuwbouw. De overheid daarentegen plant groeiende investeringen, maar de precieze uitvoering hangt af van het nieuwe kabinet.

Internationale handel en onzekerheden

De bijdrage van internationale handel aan de Nederlandse economie neemt af, vooral door een verwachte krimp van de export in 2024 en een langzamere groei in 2025. Onzekerheden, zoals de recente verkiezingen, het beleid van een nieuw kabinet, en externe factoren zoals wereldconflicten, blijven de economische vooruitzichten omgeven.

Impact op brede welvaart van Nederlanders

Hoewel brede welvaart meer omvat dan puur economische factoren, tonen voorspellingen voor vijf sub-indicatoren (werkloosheid, gewerkte uren, huishoudinkomen, opleidingsniveau, en levensverwachting) een gemengd beeld. Werkloosheid en meer gewerkte uren hebben mogelijk negatieve gevolgen, terwijl positieve trends in inkomen, opleidingsniveau, en levensverwachting een gunstiger effect hebben op brede welvaart.

Onzekerheden in economische ramingen

De economische voorspellingen zijn omgeven door onzekerheden, waaronder politieke veranderingen, aanpak van maatschappelijke vraagstukken, en externe gebeurtenissen zoals conflicten. Het blijft cruciaal om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen, vooral gezien de veranderende geopolitieke situatie en mogelijke onverwachte gebeurtenissen die de economie kunnen beïnvloeden.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank