ProVeg: Nederlandse kiezer is klaar voor de eiwittransitie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

ProVeg: Nederlandse kiezer is klaar voor de eiwittransitie

  • 18 september 2023

Uit recent onderzoek door Kieskompas, in opdracht van ProVeg, blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse kiezers een sterke voorkeur heeft voor het verkleinen van de veestapel en het stimuleren van plantaardige alternatieven. Deze trend naar een meer plantaardige consumptie heeft brede steun, niet alleen van kiezers van groene partijen, maar ook van partijen als VVD en CDA.

De studie onthulde enkele opmerkelijke inzichten:

  • 70% van de respondenten uitte hun zorgen over de huidige behandeling van dieren in de voedingsindustrie.
  • Een overtuigende 66% is van mening dat Nederland zijn consumptiepatronen moet bijsturen naar minder dierlijke en meer plantaardige producten.
  • Daarnaast ondersteunt 66% de reductie van de veestapel, en 62% pleit voor een verbod op intensieve veehouderij.
  • Zelfs kiezers van traditioneel minder groene partijen, zoals VVD en CDA, tonen steun voor deze veranderingen.

Terwijl de overheid mikt op een 50/50 verdeling tussen dierlijke en plantaardige consumptie in 2030, toont het onderzoek dat 57% van de kiezers wenst dat een meerderheid van de eiwitten afkomstig is uit plantaardige bronnen.

De weg naar deze transitie is echter nog onderwerp van debat. Er is minder steun voor bepaalde fiscale maatregelen, maar een duidelijke meerderheid (55%) wil een einde aan veehouderijsubsidies. Daarnaast is er een roep (64%) voor meer subsidie voor plantaardige innovaties. Ook zien veel respondenten (57%) een rol weggelegd voor de overheid in voorlichting en campagnes.

Lees het hele onderzoek ‘Beleidsvoorstellen voor de eiwittransitie’

Proveg.com

Bron: ProVeg