Proteïnepasta uit 3D-printer bootst dierlijk vet na
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Proteïnepasta uit 3D-printer bootst dierlijk vet na

  • 10 februari 2022

In de zoektocht naar de perfecte plantaardige burger of steak speelt vet een grote rol. Het dierlijke vet in vlees bevat een zekere romigheid en mondgevoel die moeilijk te vervangen lijken. Onderzoekers van Wageningen University & Research weten nu de structuur van reuzel na te bootsen met een 3D-geprinte pasta van plantaardige olie en erwtenproteïne. De oplossing is natuurlijk, goedkoop en duurzaam. De volgende stap is het perfectioneren van de smaak als basis voor sappige vleesvervangers. Een paper over het onderzoek is onlangs gepubliceerd op Advanced Functional Materials.

White filtered lard

“We waren aan het experimenteren met verschillende structuren en toen kwam de 3D-printer om de hoek kijken. Daarmee is het mogelijk om vormen te creëren die dezelfde opbouw hebben als de dierlijke vetten die we proberen te vervangen”, aldus de onderzoekers

Volgende stap

De onderzoekers werken samen met de vleesvervangersindustrie. De samenwerking richt zich op het smaakvol verwerken van de vette eiwitpasta in plantaardig ‘vlees’. Ook de mogelijkheden om vetvezels aan te maken en vitamines toe te voegen worden verder onderzocht.

wur.nl

Bron: Wageningen University & Research