Producentenvertrouwen in voedingsindustrie neemt af
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Producen­ten­ver­trouwen in voedings­in­dustrie neemt af

  • 30 mei 2023

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het vertrouwen onder ondernemers in de voedingsindustrie in mei 2023 is afgenomen. Het producentenvertrouwen daalde van 3,0 in april naar 2,1 in mei, voornamelijk als gevolg van een minder positieve beoordeling van de orderportefeuille.

Hoewel het producentenvertrouwen nog steeds boven het gemiddelde ligt van de afgelopen 20 jaar (1,3), is er een duidelijke verschuiving te zien. In november 2021 bereikte het vertrouwen van de ondernemers een hoogtepunt met een waarde van 12,7, terwijl in april 2020 de laagste waarde ooit werd genoteerd (-28,7).

Met betrekking tot specifieke aspecten van de bedrijfsvoering zijn ondernemers voornamelijk minder positief over de orderportefeuille. Ook het oordeel over de verwachte productie in de komende drie maanden en de voorraden gereed product verslechterde.

Daarnaast blijkt uit gegevens van het CBS dat de productie in de Nederlandse industrie in maart 2023 met 4,0 procent is afgenomen ten opzichte van maart 2022. Deze neerwaartse trend zette zich ook voort in de twee voorgaande maanden van 2023.

De verslechtering van het producentenvertrouwen in Nederland vindt plaats tegen de achtergrond van een vergelijkbare ontwikkeling in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse voedingsindustrie.

Cbs.nl

Bron: CBS