Praktische oplossingen voor hygiënisch bekabelen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Praktische oplossingen voor hygiënisch bekabelen

  • 20 september 2022

Hygienic Design producten beperken het risico op een besmetting in de voedingsmiddelenindustrie. Maar hoe pak je dit nu aan en hoe voorkom je dat kabels en componenten een risico voor de voedselveiligheid vormen? Jeroen ter Velde, food specialist bij Hemmink, vertelt meer. 

Waarom kabels en toebehoren een risico vormen voor de voedselveiligheid

“Als machinebouwer of engineer in de voedingsindustrie heb je kabeldoorvoeroplossingen nodig die geschikt zijn voor (rechtstreeks) contact met voedingsmiddelen. Want niet alleen de machines die in de voedingsindustrie ingezet worden, maar ook toebehoren en componenten zoals kabels, connectoren, kabelwartels en beschermslangen, moeten goed te reinigen en te onderhouden zijn. Je wilt immers voorkomen dat vuil of voedselresten (bacteriën) achterblijven en zich gaan nestelen waardoor er een besmetting kan ontstaat.”  

Hygienic Design (HD) oplossingen voor kabeldoorvoer 

“Producten die ontworpen zijn volgens Hygienic Design zijn dan de oplossing. Deze producten voldoen aan de geldende wetgeving voor de voedingsmiddelenindustrie en dragen door hun vormgeving en betere reinigbaarheid bij aan het beperken van de risico’s op besmetting.”  

Oplossingen van Hemmink

 “Als het gaat om hygiënisch bekabelen werkt Hemmink, kennispartner voor voedselveiligheid, samen met drie betrouwbare fabrikanten: Pflitsch, Flexa en Wiska. Met deze partners bieden wij je een compleet pakket aan oplossingen waarmee je hygiënisch kunt bekabelen: 

blueglobe CLEAN Plus, de Hygienic Design kabelwartel van Pflitsch
 hatGLAND, de kabelwartel met lage opbouw van Wiska
voedselveilige beschermslangen van Flexa
Open draadgoten en het Single Wire System (SWS) van Pflitsch

Hygienic Design wartel versus standaard RVS-wartel 

“Ten opzichte van standaard kabelwartels hebben Hygienic Design kabelwartels veel voordelen. Waar de standaard RVS-wartel open ruimtes en rillen heeft, zichtbaar schroefdraad en ruimte tussen de wartel en de behuizing, heeft een Hygienic Design kabelwartel geen zichtbaar schroefdraad en een all-over glad oppervlak. Bacteriën kunnen zich niet hechten en krijgen zo geen kans om zich te nestelen in spleten, rillen of open tapgaten. Dankzij de hoge IP-waarde en corrosiebestendigheid zijn deze kabelwartels gemakkelijk en betrouwbaar te reinigen, ook met hogedruk(-reinigers).” 

Lees verder op de Hemmink website.

Wartels met EHEDG-approval 

“Wil je je installatie hygiënisch bekabelen en Hygienic Design kabelwartels toepassen in je installatie? Kies dan voor een EHEDG- gecertificeerde wartel. Je bent er dan van verzekerd dat de wartel helemaal voldoet aan de EHEDG-richtlijnen voor voedselveiligheid. 

Wat kan Hemmink voor jou betekenen 

Hemmink is jouw kennispartner op het gebied van voedselveiligheid. Samen met onze fabrikanten Pflitsch, Flexa en Wiska bieden wij passende oplossingen voor eindklanten, machinebouwers of engineers bij voedselverwerkende bedrijven. Deze oplossingen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd en voldoen aan de EHEGD-richtlijnen en FDA regelgeving. 

Meer weten? Neem contact met ons op of download het whitepaper Voedselveiligheid op de Hemmink website.

Bron: ©Hemmink