Positieve vooruitzichten voor pluimveesector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Positieve vooruitzichten voor pluimvee­sector

  • 07 juli 2023

De vooruitzichten voor de Nederlandse pluimveesector blijven positief, met een aanhoudend sterke markt voor pluimveevlees. Ondanks enkele uitdagingen blijft de vraag naar kip hoog, terwijl concurrerende vleessoorten zoals varkensvlees en rundvlees prijzig blijven. Dit creëert gunstige omstandigheden voor pluimveehouders in Nederland.

Een opvallende ontwikkeling is de daling van de voerprijzen, wat de winstgevendheid van pluimveehouders ten goede komt. De prijzen voor vleeskuikens zijn over het algemeen stabiel gebleven, met slechts een lichte prijsdruk in het begin van juni. Bovendien zijn de voerprijzen aanzienlijk gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, waardoor de kosten voor pluimveehouders zijn verlaagd.

De prijspositie van kip in de markt is verbeterd, voornamelijk als gevolg van de aanhoudend hoge prijzen voor rundvlees en de sterk stijgende varkensprijzen. Dit heeft de prijzen voor kip ondersteund, zowel op de binnenlandse markt als in de exportmarkt.

Hoewel de prijzen van bepaalde kipdelen in het eerste kwartaal onder druk stonden, is er in het tweede kwartaal sprake geweest van herstel. Met name in deze periode is de vraag naar kip traditioneel hoger, terwijl het aanbod groeit. De prijzen van kipdelen liggen nog steeds boven het niveau van vorig jaar.

De export van Nederlandse kip naar belangrijke markten zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK) blijft groeien. Vooral de groei van de export naar het VK is van belang, gezien de sterke concurrentie op deze markt. De concurrentiepositie van Nederland blijft echter sterk, en de belangrijkste concurrent, Polen, heeft haar aandeel op de VK-markt niet kunnen vergroten.

Hoewel de pluimveesector te maken heeft met uitdagingen zoals vogelgriep en de recent aangekondigde uitkoopregelingen voor pluimveehouders, blijft de Nederlandse pluimveevleesmarkt veerkrachtig. De sector blijft zich aanpassen aan veranderende omstandigheden en werkt aan het behouden van een sterke positie in zowel binnenlandse als internationale markten.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank