Politiek legt fundament groen regeerakkoord
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Politiek legt fundament groen regeerakkoord

  • 05 juli 2021

De zes groene netwerken van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Volt en VVD, samenwerkend in het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP), hebben een akkoord bereikt over 50 bouwstenen voor een duurzaam en groen regeerakkoord. Voor de food- en agribusiness ligt het accent vooral op de omslag naar een duurzame landbouw, en stimuleren van gezonde voeding.

Het DoPP wil hiermee het signaal afgeven dat je een brede ambitieuze coalitie op het gebied van duurzaamheid kunt bereiken en dat voor klimaat, biodiversiteit en groen economisch herstel iedere maand telt, ook voor het benutten van kansen. Met dit akkoord willenze  motivatie en inspiratie bieden voor alle partijen aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe regering. 

Voor de food- en agribusiness ligt het accent vooral op de omslag naar een duurzame landbouw, door sterk in te zetten mop strategische innovaties in de voedselketen. Zo moet er extra geïnvesteerd worden in high-tech en agro-ecologische kennisclusters, waardoor Nederland toonaangevend wordt en blijft in precisielandbouw, veredeling, en nieuwe teeltmethodes en technieken voor de eiwittransitie (maricultuur, kweekvlees, insecten en plantaardige eiwitten). “Geef korte ketens en versnelling van de eiwittransitie de voorkeur: meer plantaardige eiwitten, minder uit de tropen en het stoppen met stimuleren van vleesconsumptie”. Verder moet gezond eten worden gestimuleerd; door daar in het onderwijs aandacht aan te schenken, door eerlijke beprijzing, en door gezond voedsel (zoals groente en fruit) goedkoper, en suiker en sterk bewerkt voedsel duurder te maken. 

Lees het rapport ‘Bouwstenen voor het Duurzaam Regeerakkoord 2021-2025’
Beeld: ©Circlephoto/Shutterstock.com

Bron: Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen