Pluimveeslachterijen last van krap aanbod CO2
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Pluimvee­slach­terijen last van krap aanbod CO2

  • 22 september 2022

Pluimveeslachterijen in Nederland ondervinden duidelijk de gevolgen van een krap aanbod aan CO2, aldus voorzitter Gert-Jan Oplaat van de vereniging van de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie Nepluvi. "Het verschilt per slachterij vanwege de looptijd van contracten, maar sommige bedrijven betalen momenteel enorme bedragen per week extra door de gestegen prijs van CO2."

Pluimveeslachterijen gebruiken CO2 voor verdoving van de vleeskuikens, en daarnaast wordt het gebruikt als koelmiddel bij de opslag en transport van het pluimveevlees. Doordat Yara in Sluiskil de productie van kunstmest met 75% heeft teruggebracht is er veel minder CO2 beschikbaar. Het CO2 dat slachterijen gebruiken is een reststroom van de kunstmestproductie.

Uitfaseren waterbad

Met het oog op de nijpende situatie maakt Oplaat graag nog een ander punt. „Ik zou ministerie van het LNV willen waarschuwen om terughoudend te zijn met het uitfaseren van het waterbad als optie om pluimvee voor de slacht te verdoven. Want daarmee heb je eventueel nog een back-up. Want is die er in het ergste geval niet meer, dan kan er überhaupt geen pluimvee meer geslacht worden.”

Bron: Pluimveeweb

Bron: .