Pleidooi voor eerlijke berichtgeving over veehouderij
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Pleidooi voor eerlijke berichtgeving over veehouderij

  • 28 juli 2023

Meer dan 1000 wetenschappers spreken zich uit tegen de eenzijdige en negatieve berichtgeving over de veehouderij en de consumptie van vlees en zuivel. Volgens Professor Frédéric Leroy van de Vrije Universiteit Brussel, gespecialiseerd in voedingswetenschap en (bio)technologie, kan dergelijke negatieve beeldvorming schadelijk zijn, met name gezien de impact op zowel nationaal als Europees beleid.

Leroy constateert dat de persoonlijke overtuigingen van wetenschappers op het gebied van voeding vaak een te dominante rol spelen. Hij bepleit objectief en onafhankelijk onderzoek naar voeding, duurzaamheid en gezondheid om zo een evenwichtiger discussie te bevorderen.

Belang van onafhankelijk onderzoek

Tegenstanders van dierlijke voeding profileren zich dikwijls als 'de stem van de wetenschap', legt Leroy uit. Deze 'stem' beoordeelt bewijs niet altijd objectief en biedt weinig ruimte voor kritische evaluatie of dialoog. De objectiviteit van onderzoekers is cruciaal, zodat ze niet beïnvloed worden door ideologieën, grote bedrijven of NGO's met specifieke agenda's.

Bovendien is Leroy van mening dat wetenschappers zich moeten onthouden van sterke politieke uitspraken in onderzoeksrapporten die beleid kunnen beïnvloeden, vooral wanneer de experimenten groot zijn en de data onzeker. Hij benadrukt dat er momenteel onvoldoende consensus bestaat over de gezondheidsrisico's van vleesconsumptie en dat de voordelen van vlees, vis, eieren en zuivel voor menselijke voeding en volksgezondheid vaak over het hoofd worden gezien.

Uitdagingen

Leroy erkent dat de veehouderij voor uitdagingen staat, zoals diergezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Hij benadrukt dat aanpassingen gebaseerd moeten zijn op degelijke wetenschappelijke inzichten en niet op vereenvoudigde of eenzijdige benaderingen. Hij hoopt dat het debat binnen de EU zich meer zal richten op wetenschappelijke inzichten over voeding, duurzaamheid en gezondheid, om zo een evenwichtige discussie te bevorderen.

Nederlandvleesland.nl

Bron: Nederland Vleesland