Verduurzaming industrie onder druk na afschaffen IKC
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verduurzaming industrie onder druk na afschaffen IKC

  • 27 juli 2023

FME, de belangenvereniging van technologische bedrijven in Nederland, heeft zorgen geuit over de recente afschaffing van de Europese IKC-regeling door het Nederlandse kabinet. Deze Indirecte Kosten Compensatie (IKC) regeling compenseerde de CO2-heffing die elektriciteitsbedrijven aan hun klanten doorberekenen. Hierdoor droegen fossiele energieverbruikers bij aan verduurzaming door elektrificatie.

Terwijl andere Europese landen hun IKC-regeling uitbreiden, schaft Nederland het af, waardoor het op achterstand dreigt te komen. FME vreest dat dit het investeringsklimaat voor de Nederlandse industrie verder zal verslechteren.

De Nederlandse industrie betaalt € 1,4 miljard aan CO2-heffing via het Europese ETS-systeem, dat op zijn beurt emissierechten aan elektriciteitsproducenten verkoopt. Met de opbrengsten hiervan kon eenvoudig de IKC-regeling worden gefinancierd, die bedrijven aanzette tot verduurzaming door elektrificatie van hun energie-intensieve processen.

Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft echter recent besloten de IKC-regeling stop te zetten. FME-voorzitter Theo Henrar bekritiseert dit besluit en stelt dat hierdoor € 835 miljoen aan mogelijke steun voor de industrie onbenut blijft, terwijl andere Europese landen hun voorwaarden juist verbeteren.

FME benadrukt verder dat versnelling van elektrificatie essentieel is voor de verduurzaming van de industrie. Het roept het kabinet op om zowel het Midden- en Kleinbedrijf (mki) als de grotere industrie te ondersteunen bij hun verduurzamingsinspanningen, vooral gezien de toenemende problemen met het stroomnet en mogelijke verhoging van de energiebelasting op gas.

Fme.nl

Bron: FME