Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Vertical farming, waar gewassen in lagen boven elkaar worden gekweekt, biedt kansen om dichter bij de consument te produceren. Met gecontroleerde omstandigheden kunnen gewassen zelfs in extreme omgevingen zoals woestijnen groeien. Toch kampt deze techniek met uitdagingen, waaronder een hoog energieverbruik. Onderzoek van Wageningen University & Research toont aan dat een dynamische benadering van omgevingscontrole het energieverbruik kan verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst.
Verlichting is essentieel voor de groei van planten in een vertical farm, maar niet elke plant heeft continu dezelfde lichtintensiteit nodig. Onderzoekers stellen dat een variabel lichtplan, afgestemd op de specifieke groeifase van de plant, aanzienlijke energiebesparingen kan opleveren. Dit kan ook helpen bij het omgaan met schommelingen in energieprijzen, door meer elektriciteit te gebruiken wanneer de tarieven lager zijn.
De technieken die nu worden ontwikkeld voor vertical farming, kunnen ook de traditionele glastuinbouw ten goede komen. In kassen, waar al steeds meer duurzame energiebronnen worden gebruikt, kan dynamische omgevingscontrole helpen om slim in te spelen op de wisselende beschikbaarheid en prijzen van elektriciteit. Hierdoor kunnen ook kassen profiteren van deze technologische ontwikkelingen.
De vooruitgang in deze technieken maakt vertical farming steeds efficiënter en kansrijker voor grootschalige toepassing in de toekomst.
Bron: Wageningen University & Research
Vakblad Voedingsindustrie is een project van b2b Communications BV
© COPYRIGHT 2024 VOEDINGSINDUSTRIE | ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Powered by Wallbrink Crossmedia © 2024
Een abonnement kost € 80,- exclusief 9% BTW per jaar.
Wij werken conform de privacywetgeving. Na uw aanmelding ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Pas nadat u deze link heeft aangeklikt bent u geregistreerd als ontvanger van de nieuwsbrief. Vindt u de mail niet in uw inbox, kijk dan ook bij ongewenste e-mail.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec