Vertical farming efficiënter door dynamische omgevingscontrole
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vertical farming efficiënter door dynamische omgevings­con­trole

  • 30 september 2024

Vertical farming, waar gewassen in lagen boven elkaar worden gekweekt, biedt kansen om dichter bij de consument te produceren. Met gecontroleerde omstandigheden kunnen gewassen zelfs in extreme omgevingen zoals woestijnen groeien. Toch kampt deze techniek met uitdagingen, waaronder een hoog energieverbruik. Onderzoek van Wageningen University & Research toont aan dat een dynamische benadering van omgevingscontrole het energieverbruik kan verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst.

Slimme inzet van licht

Verlichting is essentieel voor de groei van planten in een vertical farm, maar niet elke plant heeft continu dezelfde lichtintensiteit nodig. Onderzoekers stellen dat een variabel lichtplan, afgestemd op de specifieke groeifase van de plant, aanzienlijke energiebesparingen kan opleveren. Dit kan ook helpen bij het omgaan met schommelingen in energieprijzen, door meer elektriciteit te gebruiken wanneer de tarieven lager zijn.

Toepassingen buiten vertical farming

De technieken die nu worden ontwikkeld voor vertical farming, kunnen ook de traditionele glastuinbouw ten goede komen. In kassen, waar al steeds meer duurzame energiebronnen worden gebruikt, kan dynamische omgevingscontrole helpen om slim in te spelen op de wisselende beschikbaarheid en prijzen van elektriciteit. Hierdoor kunnen ook kassen profiteren van deze technologische ontwikkelingen.

De vooruitgang in deze technieken maakt vertical farming steeds efficiënter en kansrijker voor grootschalige toepassing in de toekomst.

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research