Personeelstekort dwingt voedingsindustrie tot robotisering
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Personeels­te­kort dwingt voedings­in­du­strie tot robotise­ring

  • 17 juli 2024

Food fabrikanten zetten vol in op robotisering om personeelsschaarste op te vangen. Robots kunnen productieprocessen efficiënter maken en arbeidsomstandigheden verbeteren, maar de implementatie hiervan gaat niet vanzelf. Rabobank sprak met 22 middelgrote voedingsmiddelenfabrikanten die allemaal bezig zijn met robotisering, maar verschillende uitdagingen ervaren.

Personeelsschaarste drijft robotisering

Het gebrek aan gekwalificeerd personeel is een belangrijke reden voor robotisering. De arbeidsmarkt is krap en deze situatie zal naar verwachting de komende jaren aanhouden. Fabrikanten wijzen erop dat robots helpen om productiviteit te verhogen en met minder personeel meer te produceren. Daarnaast kan robotisering het werk van het huidige personeel minder belastend maken, wat belangrijk is om werknemers langer te behouden en verzuim te verminderen.

Kostenbesparing en consistentie

Robotisering biedt mogelijkheden voor kostenbesparing. Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, leiden robots tot hogere bezettingsgraden, minder fouten en minder uitval door ziekten. Dit zorgt niet alleen voor lagere productiekosten, maar ook voor een consistente productkwaliteit. Robotisering kan bijdragen aan duurzaamheid door nauwkeuriger doseren en minder verspilling.

Flexibiliteit in productie

De voedingsindustrie moet inspelen op snel veranderende consumentenvraag en diversificatie van verkoopkanalen. Robots kunnen helpen om snel te schakelen tussen verschillende producties, zonder afbreuk te doen aan de efficiëntie. Dit is vooral relevant aan het begin en einde van de productielijn, zoals bij dosering en verpakking.

Uitdagingen bij implementatie

Robotisering vereist aanpassingen in productieprocessen en stelt hogere eisen aan personeel. Er is een tekort aan technici en de kosten voor robots en integratie zijn hoog. Fabrikanten moeten vaak keuzes maken tussen investeren in robots of wachten op grotere nieuwbouwplannen. Ondanks deze uitdagingen zijn de meeste bedrijven overtuigd van de voordelen en plannen ze verdere investeringen.

Meer mogelijkheden met robots

Naast productieverbeteringen biedt robotisering ook kansen voor toegevoegde waarde. Robots kunnen helpen bij het selecteren en verwaarden van hoogwaardige grondstoffen en producten. Daarnaast kunnen service robots ingezet worden voor schoonmaak en veiligheidsinspecties, wat de werkomstandigheden verder verbetert en de werkdruk verlicht.

Hoewel robotisering niet vanzelf gaat, zijn de voordelen duidelijk. De voedingsindustrie moet blijven investeren in technologie om concurrerend te blijven en de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank