PeelPioneers breidt uit naar Spanje met nieuwe citrusschillenfabriek
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

PeelPioneers nieuwe circulaire fabriek in Spanje

  • 27 augustus 2024

PeelPioneers breidt zijn activiteiten uit in zowel Den Bosch als Spanje, met als doel de circulaire verwerking van citrusschillen verder te ontwikkelen. Het Nederlandse bedrijf, opgericht door Sytze van Stempvoort, Lindy Hensen en Bas van Wieringen, startte in 2021 met de grootste fabriek van Europa voor de verwerking van sinaasappelschillen. Inmiddels verwerkt PeelPioneers 70% van alle beschikbare schillen in Nederland en zet het deze om in waardevolle grondstoffen zoals etherische oliën, natuurlijke vezels en aroma’s voor voedingsmiddelen, cosmetica en schoonmaakproducten. Deze circulaire aanpak heeft geleid tot een jaarlijkse verwerking van 30 miljoen kilo schillen en leveringen aan onder meer Jumbo en verschillende horecagelegenheden. 

Met een team van 50 mensen wil PeelPioneers zijn activiteiten verder uitbreiden. Het bedrijf richt zich nu op verdere verduurzaming en uitbreiding van de faciliteit in Den Bosch en de Research & Development-afdeling om nieuwe toepassingen voor citrusschillen te ontwikkelen. Innovaties zoals de extractie van natuurlijke kleurstoffen en de productie van ingrediënten via precisie-fermentatie worden onderzocht om de technologie te optimaliseren. 

Daarnaast plant PeelPioneers internationale expansie met de bouw van een nieuwe fabriek in de Spaanse regio Murcia. Deze faciliteit zal twee tot drie keer zo groot zijn als die in Den Bosch en jaarlijks 30 miljoen kilo citrusschillen verwerken. Hiervoor heeft het bedrijf €4 miljoen aan financiering opgehaald bij investeerders en impactfondsen, en het start een crowdfundingcampagne om nog eens €4 miljoen te verzamelen via Invesdor. 

PeelPioneers wil met deze financiering zijn technologie verder ontwikkelen en de basis leggen voor de nieuwe Spaanse fabriek, die naar verwachting in 2025 zal worden gefinancierd door een volgende investeringsronde. De crowdfundingcampagne biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om vanaf €250 bij te dragen aan dit duurzame project en deel uit te maken van de circulaire economie die PeelPioneers op industriële schaal realiseert.

Geïnteresseerden kunnen vanaf die datum deelnemen vanaf €250 via deze link.

 

Bron: ©PeelPioniers