Opvallend keerpunt prijsstijgingen foodsector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Opvallend keerpunt prijsstij­gingen foodsector

  • 19 september 2023

Juli 2023 markeert een opvallende maand voor de voedingsindustrie. Terwijl de sector aan het begin van het jaar een explosieve prijsstijging van 18,3% noteerde, is die curve nu afgezwakt tot een schamele 1,8% vergeleken met juli vorig jaar. Dit is de meest bescheiden prijsstijging van het jaar, volgens de recente CBS-analyse door onze economische redactie.

Binnen het industriële landschap zien nog 15 van de 22 sectoren een prijsstijging. Enkele van de koplopers zijn de bouwmaterialenindustrie met een stijging van 12,9% en de drankenindustrie die de prijzen zag klimmen met 9,4%. De voedingsindustrie (1,8%), daarentegen, bevindt zich aan het kalme einde van het spectrum, naast sectoren zoals de farmaceutische en de elektrotechnische industrie die beide een bescheiden stijging van 1,6% zagen.

De algemene prijsdaling in de industrie van 7,7% in juli werd voornamelijk veroorzaakt door prijsdalingen bij industriële titanen. Een forse daling in olieprijzen liet de aardolie-industrie kelderen met 28,3%, en ook de chemische (-22,9%) en basismetaalindustrieën (-14,6%) zagen significante dalingen.

Wat betreft de gematigde prijstrend in de voedingsindustrie, zijn de sterke prijsdalingen in de spijsoliën- en vettenindustrie (-17,2%), de diervoederindustrie (-16,7%) en de zuivelindustrie (-6,2%) belangrijke factoren. Toch waren er in andere takken van onze industrie enkele opmerkelijke stijgingen. De meelindustrie spande de kroon met een stijging van 32,6%, gevolgd door de groente- en fruitverwerkende industrie (+23,1%), de brood- en deegwarenindustrie (+15,6%) en de visverwerkende industrie (+9%).

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023