Omzet voedingsindustrie stijgt in vierde kwartaal 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Omzet voedings­in­dustrie stijgt in vierde kwartaal 2022

  • 24 november 2022
  • Door: Ron Duijkers

17,6 procent van de ondernemers in de voedingsindustrie verwachtte begin oktober 2022 dat de omzet in het lopende vierde kwartaal groeit. Dit komt vooral door hogere prijzen: 67 procent gaat er namelijk van uit dat de prijzen ook in het vierde kwartaal verder blijven stijgen. Ongeveer een kwart van de ondernemers verwacht voor hun bedrijf geen obstakels in het vierde kwartaal. Voor de bedrijven die wel belemmeringen voorzien, blijft personeelstekort het grootste probleem. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Meelindustrie koploper omzetverwachting

In de meelindustrie verwachtte 71,7 procent van de ondernemers een hogere omzet in het vierde kwartaal van dit jaar. In deze tak van industrie gaven ook de meeste ondernemers aan (83,3%) dat de prijzen in het vierde kwartaal verder gaan stijgen. De ondernemers in de slachterijen en vleeswarenindustrie (+31,9%) en de spijsoliën- en vettenindustrie (+42,8%) scoren eveneens hoog in het omzetverwachtingsklassement. 

Zorgelijk

In de zuivelindustrie (–4,7%) en de groente- en fruitverwerkende industrie (-2,4%) waren de ondernemers begin oktober minder optimistisch in hun omzetverwachtingen. In deze branches zijn er meer ondernemers die een omzetdaling verwachten dan ondernemers die hun omzet zien stijgen. In de visverwerkende industrie is het aantal omzetoptimisten gelijk aan het aantal pessimisten. De vooruitzichten voor deze branches lijken daarmee zorgelijk omdat er wel een groot aantal ondernemers prijsstijgingen voorziet. 

In alle branches voedingsindustrie hogere prijzen verwacht  

In de voedingsindustrie is het beeld ten aanzien van de prijsontwikkeling in het vierde kwartaal eenzijdig. In alle branches worden prijsstijgingen verwacht. Aan de top staat de meelindustrie (+83,3%), gevolgd door de brood- en deegwarenindustrie (+79,3%) en de zuivelindustrie (+74,4%). De hoog liggende bodem wordt gevormd door de diervoederindustrie (+33,8%) en de spijsoliën en vettenindustrie (+34,3%).

Kwart ondernemers voedingsindustrie voorziet geen obstakels voor hun bedrijf

Een stabiel percentage ondernemers in de voedingsindustrie (23,3%) voorziet voor hun bedrijf in de bedrijfsvoering in het vierde kwartaal geen grote beperkingen. Ondernemers die wel belemmeringen voorzien noemen een tekort aan personeel het vaakst (29%). Ook een tekort aan productiemiddelen e.d. scoort hoog (19,4%). Hoewel licht oplopend in vergelijking met de verwachtingen voor het derde kwartaal worden onvoldoende vraag (10,7 %) en financiële beperkingen (3,9%) het minst als belemmering genoemd.  

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022