NVWA: verbod op mengen varkens slachthuizen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NVWA: verbod op mengen varkens in slachthuizen

  • 07 augustus 2024

Vanaf 15 augustus zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strikt handhaven op het mengen van varkensgroepen bij aankomst in slachthuizen. Dit betekent dat varkens die samen in één compartiment van een veewagen zijn vervoerd, als een groep worden beschouwd en niet gemengd mogen worden met dieren uit andere groepen. Bij overtredingen wordt een rapport van bevindingen opgesteld en een boete van 2.500 euro opgelegd.

Wetenschappelijk onderzoek en beleidsveranderingen

Het verbod komt voort uit een handhavingsverzoek uit 2022, waarin werd gesteld dat het mengen van varkens in slachthuizen leidt tot onnodige pijn, spanningen en lijden bij de dieren. De NVWA heeft dit verzoek onderzocht en beoordeeld op basis van wetenschappelijk onderzoek. De bevindingen tonen aan dat het samenvoegen van verschillende varkensgroepen inderdaad stress en onrust veroorzaakt bij de dieren. Deze nieuwe inzichten hebben geleid tot de beslissing om strenger te handhaven op het niet mengen van varkensgroepen in slachthuizen.

Uitgezonderde verzamelcentra en vervoerders

Het handhavingsbeleid geldt alleen voor slachthuizen en niet voor verzamelcentra of veevervoerders, omdat er voor deze partijen andere regelgeving van toepassing is. Het mengen van varkens tijdens transport is dan ook niet volledig verboden, maar de Europese Voedselautoriteit adviseert wel om dit zoveel mogelijk te vermijden. Dieren die vijandig gezind zijn, moeten volgens de Transportverordening gescheiden vervoerd worden.

De NVWA beschouwt sinds 2023 het mengen van varkens in wachtruimtes van slachthuizen als een overtreding. Slachthuizen kregen echter tijd om hun werkprocessen en voorzieningen aan te passen om aan het nieuwe beleid te voldoen. De NVWA heeft overtredingen al geregistreerd en slachthuizen geïnformeerd over het komende verbod.

Nvwa.nl

Bron: NVWA