NVWA maakt meer inspectieresultaten actief openbaar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NVWA maakt meer inspectie­re­sul­taten actief openbaar

  • 30 juli 2024

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft recent haar beleid omtrent de openbaarmaking van inspectieresultaten verder uitgebreid. Sinds juli 2024 worden nu ook de inspectieresultaten van ambachtelijke bedrijven en retail, zoals bakkers, slagers en supermarkten, actief openbaar gemaakt. Daarnaast is de categorie horeca uitgebreid met resultaten van inspecties bij jeugdherbergen, vakantiekampen en groepsaccommodaties. Dit is een belangrijke stap om consumenten beter te informeren over de voedselveiligheid bij diverse soorten bedrijven die voeding en drank aanbieden.

Meer transparantie over voedselveiligheid

De NVWA streeft met deze actieve openbaarmaking naar meer transparantie over de voedselveiligheid in Nederland. Consumenten kunnen nu de resultaten van de eerste honderd inspecties in de nieuwe categorieën raadplegen op de website van de NVWA. Tijdens inspecties controleert de NVWA of bedrijven voldoen aan de wettelijke eisen voor voedselveiligheid. Daarbij wordt gelet op aspecten zoals hygiëne, de omgang met voedsel, allergeneninformatie en plaagdierbeheersing. Na een inspectie krijgen bedrijven een beoordeling: ‘voldoet’, ‘verbeterpunten vastgesteld’ of ‘verscherpt toezicht’.

Uitbreiding naar nieuwe sectoren

Sinds 2014 publiceert de NVWA de resultaten van horecainspecties. In eerste instantie ging het alleen om lunchrooms, maar dit is later uitgebreid naar de volledige horecasector in de vier grote steden en vervolgens naar heel Nederland. Sinds 2020 worden ook de resultaten van hotels, restaurants, snackbars en cafetaria's landelijk gepubliceerd. De recente uitbreiding naar ambachtelijke bedrijven en retail betekent dat nu een breder scala aan voedselverstrekkers onder de loep wordt genomen. De openbaarmaking is altijd gebaseerd op de meest recente inspectie, waarbij resultaten minimaal drie maanden online blijven staan. Bedrijven zonder recente inspectie krijgen de vermelding 'geen recente gegevens'.

Nvwa.nl

Bron: NVWA