NVWA legt activiteiten 46 veehouders stil: Toxisch bestrijdingsmiddel ontdekt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NVWA legt tijdelijk de activiteiten van 46 veehouders stil

  • 17 oktober 2023

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft uit voorzorg de activiteiten van 46 veehouderijen tijdelijk opgeschort. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de ontdekking van sporen van het plaagdierbestrijdingsmiddel Racumin Foam in de lever van een kalf. Dit middel, met de werkzame stof Coumatetralyl, is bedoeld voor muizenbestrijding en mag alleen onder specifieke voorwaarden worden gebruikt.

Onderzoek door de NVWA heeft uitgewezen dat een bestrijdingsbedrijf, verantwoordelijk voor de plaagdierbestrijding bij deze veehouder, de regels onvoldoende heeft nageleefd. Als gevolg daarvan zijn er dieren blootgesteld aan het bestrijdingsmiddel en is het betreffende veebedrijf geblokkeerd.

Bestrijdingsmiddel

Vanwege het feit dat dit bestrijdingsbedrijf ook voor 45 andere veehouders heeft gewerkt, zijn hun activiteiten eveneens stilgelegd. De NVWA onderzoekt nu hoe en waar het bestrijdingsmiddel bij deze veehouders is gebruikt. Afhankelijk van de bevindingen, kunnen er aanvullende controles op de dieren worden uitgevoerd.

Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat producten met de stof Coumatetralyl de voedselketen betreden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is deze stof matig toxisch, wat betekent dat grote hoeveelheden inname gezondheidsrisico's kunnen vormen.

Tot op heden is bij vijf bedrijven de afvoer van melk weer toegestaan, na inspecties die bevestigden dat het bestrijdingsmiddel niet in de buurt van het melkvee is gebruikt.

Onderzoek

Als onderdeel van het Nationaal Plan Residuen voert de NVWA jaarlijks tienduizenden steekproefsgewijze controles uit op dieren in slachthuizen. De recente ontdekking van het bestrijdingsmiddel in de lever van een kalf was het startpunt van dit uitgebreide onderzoek en de daaropvolgende maatregelen

Nvwa.nl

Bron: NVWA