NVWA introduceert checkpunt voedselveiligheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NVWA introduceert checkpunt voedselvei­ligheid

  • 07 juni 2022

NVWA werkt samen met private inspectiebureaus die een controlesysteem toepassen bij bedrijven die voedsel leveren aan consumenten. Deze bureaus vervangen het NVWA toezicht niet, maar als je een van deze bedrijven inschakelt en je de voedselveiligheid aantoonbaar hebt geborgd, dan past de NVWA het toezicht aan.

Hiermee kan jouw bedrijf een aangemelde locatie binnen het Checkpunt Voedselveiligheid programma worden. Dat betekent dat de NVWA alleen nog langs komt naar aanleiding van meldingen of (steekproefsgewijs) in het kader van een toets op het controlesysteem zelf.

Wat houdt het Checkpunt Voedselveiligheid programma in?

Binnen het Checkpunt Voedselveiligheid programma werkt de NVWA samen met geaccepteerde controlesystemen van controle- en adviesbureaus die een met de NVWA afgesproken systematiek uitvoeren bij deelnemende bedrijven. Zij zorgen hiermee dat deelnemende locaties aan de wettelijke eisen op het gebied van de voedselveiligheid voldoen.

Voordelen van aangemelde locaties

  • Je voldoet aantoonbaar aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid.
  • Je valt onder aangepast NVWA-toezicht.
  • Je krijgt het stempel 'voldoet' als wij inspectieresultaten openbaar maken. Voorwaarde is dat u valt onder de SBI-codes (Standaard Bedrijfsindeling volgens de Kamer van Koophandel) genoemd in de Gezondheidswet.

Voorwaarden om een aangemelde locatie te worden

  • Je werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode; u heeft geen eigen HACCP-plan of een zelfbedachte aanvulling daarop.
  • Je hebt geen EG-erkenning.
  • Je levert meer dan 50 procent rechtstreeks aan de consument.

Kosten

Deelname aan het programma is niet gratis. De geaccepteerde controle- en adviesbureaus hebben ieder hun eigen voorwaarden en tarieven. Je bent vrij om te kiezen welk controle- en adviesbureaus het beste bij jouw bedrijf past.

Publiek-private samenwerking

Het Checkpunt Voedselveiligheid programma is één van de instrumenten die de NVWA inzet in de publiek-private samenwerking voor een meer risicogerichte invulling van het haar toezicht.

Nvwa.nl

Bron: NVWA