Rabobank: Handel in vis en zeevruchten blijft sterk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Rabobank: Handel in vis en zeevruchten blijft sterk

  • 02 juni 2022

De wereldwijde vraag naar vis en zeevruchten is tijdens corona sterk gestegen en bedraagt naar verwachting in 2021 13 miljard dollar. De stijgende vraag naar visserij- en aquacultuurproducten maakte vis en zeevruchten het meest verhandelde dierlijke eiwit in 2021, met een geschatte handelswaarde van 164 miljard dollar en een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 2,44 procent (2011-2021). In 2021 werd er wereldwijd ruwweg 3,6 keer meer vis en zeevruchten verhandeld dan rundvlees, vijf keer meer dan varkensvlees en acht keer meer dan pluimvee, aldus de Rabobank.

Groei aangespoord door Amerikaanse en Chinese vraag

In 2021 werd de totale invoer van vis en zeevruchten in de VS geschat op 28,1 miljard dollar. Dat is een stijging van 8,6 miljard dollar ten opzichte van de totale invoer in 2016. Het betrof hoofdzakelijk garnalen, zalm, krab en kreeft, goed voor 91 procent van de totale toegevoegde waarde.

De Chinese invoer van zeevruchten werd in 2021 ingeschat op 17,2 miljard dollar. Het Chinese importvolume liet een samengestelde jaarlijkse groei van 4,4 procent zien tussen 2013 tot 2021, terwijl de importwaarde een groei van 10,1 procent liet zien. De vraag is dus aan het verschuiven naar duurdere vissoorten en zeevruchten. Deze trend is ook zichtbaar in de sterke stijging van de invoer na de corona lockdowns. De invoer lag in 2021 2,4 miljard dollar hoger dan in 2020. 

Rabobank verwacht dat de roep om duurzaamheid en de vraag naar topkwaliteit gezonde vis en zeevruchten de komende jaren de handelsvolumes van hoogwaardige vis en zeevruchten blijven aanjagen. Exporterende landen als India en Ecuador kunnen profiteren van de opkomende trends en in het gat in de markt springen. De bank benadrukt ongekend hoge prijzen voor veel vis en zeevruchten door de uitdagingen waar de internationale handel mee kampt, zoals stijgende vracht- en energiekosten en de aanhoudende lockdowns in China. Recente data wijzen er echter op dat de impact op vraag naar vis en zeevruchten aanzienlijk kan zijn. Vooral als er zich in de tweede helft van 2022 en in 2023 een recessie voordoet. Dit gaat gevolgen hebben voor de marktprijzen voor vis en zeevruchten en voor de waarde van de handelsstromen. 

Rabobank.nl

Bron: Rabobank