Nutri-Score: Voedselkeuzelogo in Nederland vanaf 1 januari
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nutri-Score: officieel voedselkeu­zelogo vanaf 1 januari

  • 27 december 2023

Vanaf 1 januari is Nutri-Score het voedselkeuzelogo van Nederland. Dit hulpmiddel, een combinatie van een letter (A tot en met E) en een kleur (donkergroen tot donkeroranje), biedt consumenten een eenvoudige manier om producten te vergelijken tijdens het winkelen. 

Nutri-Score geeft geen oordeel over de algehele gezondheid van een product, maar richt zich op de samenstelling ten opzichte van vergelijkbare producten. Bijvoorbeeld, een ontbijtkoek met een donkergroene A is gezonder dan een variant met een oranje D. Maarten van Ooijen benadrukt dat Nutri-Score een aanvulling is op bestaande voedingsrichtlijnen, en het blijft essentieel om de Schijf van Vijf te volgen voor een gezond eetpatroon.

Achter de schermen: Hoe Nutri-Score wordt berekend

De Nutri-Score wordt bepaald door een algoritme dat recentelijk is herzien om beter aan te sluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Joline Beulens, lid van het internationale wetenschappelijke comité, legt uit dat het herziene algoritme duidelijker de minder gezonde producten identificeert. Het beoordeelt op basis van eiwit, vezels, fruit, groenten, peulvruchten, energiegehalte, suikers, verzadigd vet en zout, resulterend in een totaalscore variërend van donkergroene A tot oranje D.

Overgangstermijn en publiekscampagne: Wat te verwachten

Vanaf 1 januari kunnen fabrikanten ervoor kiezen Nutri-Score op hun producten te zetten, gebruikmakend van het herziene algoritme. Verpakkingen met Nutri-Score die al in de winkels liggen, zijn mogelijk geïmporteerd uit landen waar Nutri-Score al is ingevoerd. Nederlandse bedrijven moeten uiterlijk 1 juli 2024 het nieuwe algoritme toepassen, terwijl bedrijven uit andere landen hier tot eind 2025 de tijd voor krijgen. Een publiekscampagne, gepland voor april 2024, zal consumenten informeren over het effectieve gebruik van Nutri-Score tijdens het boodschappen doen.

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid