Nomad Foods pleit voor lagere vriezer temperaturen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nomad Foods pleit voor lagere vriezer tempera­turen

  • 16 juli 2024

Nomad Foods, bekend van merken als Birds Eye en iglo, presenteert resultaten van een nieuwe studie over de opslagtemperaturen van diepvriesproducten. Samen met Campden BRI onderzocht het bedrijf of het verhogen van de opslagtemperatuur naar -15°C in plaats van de standaard -18°C leidt tot energiebesparing zonder kwaliteitsverlies.

Uit de achttien maanden durende studie blijkt dat het verlagen van de opslagtemperatuur naar -15°C de energieconsumptie van vriezers met 10-11% vermindert. Dit zonder merkbare impact op de veiligheid, textuur, smaak of voedingswaarde van de producten. De studie omvatte negen hartige diepvriesproducten zoals gevogelte, vis en groenten. Bij temperaturen tussen -18°C en -9°C werden acht belangrijke factoren getest, waaronder voedselveiligheid en energieverbruik. De resultaten toonden aan dat de producten bij -15°C geen significante veranderingen ondergingen vergeleken met -18°C, tenzij de houdbaarheidsdatum was verstreken.

Samenwerking binnen de industrie noodzakelijk

Nomad Foods is de eerste voedingsmiddelenproducent die zich aansluit bij de Move to -15°C-coalitie, gelanceerd tijdens COP28. CEO Stéfan Descheemaeker roept andere producenten op om mee te doen. "Frozen food heeft een kleinere ecologische voetafdruk vergeleken met andere conserveringsmethoden. De resultaten van ons onderzoek benadrukken de belangrijke rol van diepvriesproducten in het verminderen van de impact van de voedingsindustrie op klimaatverandering."

Descheemaeker benadrukt dat samenwerking essentieel is. "We kunnen dit niet alleen. Daarom vragen we andere producenten om zich bij ons aan te sluiten en de volledige productcategorie bij hogere temperaturen te testen."

Duurzaamheid en innovatie in diepvriesproducten

Nomad Foods publiceerde in 2022 een levenscyclusanalyse van hun diepvriesproducten, waaruit bleek dat diepvriesproducten goed presteren op het gebied van CO2-uitstoot, mede dankzij lagere voedselverspilling. Met de recente studie en de oproep tot samenwerking, zet Nomad Foods een belangrijke stap richting duurzaamheid en innovatie in de diepvriessector.

Door deze vooruitstrevende aanpak toont Nomad Foods aan dat kleine aanpassingen, zoals een verandering in opslagtemperatuur, grote voordelen kunnen hebben voor zowel de industrie als het milieu.

Nomadfoods.com

Bron: Nomad Foods